Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
08 фев
2017
 
 

Ръст в продажбите на IoT устройства, потребителската сфера е водеща

3153 прочитания

С почти една трета повече ще бъдат устройствата от Интернет на нещата (IoT) в края на настоящата година, прогнозира Gartner. Повечето от тях обаче съвсем няма да са екзотични.

До края на 2017 г. броят на IoT устройствата ще достигне 8,4 млрд. – с 31 на сто повече спрямо края на 2017-та. Очакваният ръст е малко по-висок спрямо отчетения през 2016 г. Очаква се тенденцията да се запази и занапред, като през 2020-та ще работят над 20 млрд. устройства.

Прочетете още: Свързаните устройства – цели на кибер престъпниците през 2017 г.

Почти две трети от свързаните „неща“ през тази година ще бъде потребителски продукти, най-вече умни телевизори, цифрови приемници, както и информационно-развлекателни системи за автомобили. Последните ще могат да помагат на застрахователни компании. Домашните устройства като свързани заключващи механизми за входни врати, умно осветление и т.н. засега са интересни предимно за ентусиасти.

Корпоративните продукти за Интернет на нещата намират приложение по подобен начин, като вертикални решения за например производства и в сферата на здравеопазването. Тези два сценария водят с около 1,6 млн. устройства, споделят от Gartner. През 2018 г. обаче IoT системите с общо назначение като свързано осветление, отопление и сигурност се очаква да изпреварят вертикалните решения.

Бизнесите вече харчат повече от потребителите за Интернет на нещата, като покупките на хардуер ще достигнат 964 млрд. долара през тази година, допълват анализаторите. Крайните потребители пък се очаква да похарчат общо 725 млрд. долара.

Ръстът на Интернет на нещата ще ускорява през следващите няколко години благодарение на по-евтините продукти от Китай. Тамошни компании доставят компоненти за продукти като умни електромери. Сега китайските стоки може да доведат до вълна от икономически изгодни продукти, които да ускорят растежа в сферата в Северна Америка и Европа.

Според Gartner някои потребители са отблъсквани от идеята за умни домашни устройства от съображения, свързани със сигурността. Инциденти като миналогодишна DdoS атака, в която трафикът бе генериран от умни камери и видеорекордери могат да забавят общия ръст.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас