Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
04 фев
2017
 
 

Видео: Роботизиран барист прави хубави кафета без почивка

Роботът ще спира само за евентуално „смазване“ на чарковете.

4190 прочитания

Роботизирана ръка управлява Cafe X в търговския център Metreon в Сан Франциско. Тя прилича на барист с доста „кофеин в кръвта“, тъй като трескаво се мята от единия край на бара до другия.

С помощта на две напълно автоматизирани кафе машини роботът може да приготви и сервира до 4 кафета в минута, разбира се, в зависимост от вида на поръчката.

Потребителите могат да направят поръчка или чрез смартфон приложение на компанията, или в един от киоските в кафенето. След като поръчката е готова, те получават 4-цифрен код, който използват, за да вземат поръчаната напитка.

Прочетете още: Новият робот продавач на Nescafe

„В днешния свят имате две възможности да вземете чаша кафе – или нещо горе-долу прилично, или чакате 15 минути на опашка за великолепно капучино, казва шефът на Cafe X Хенри Ху. - Създадох Cafe X, за да премахна този компромис и да дам на хората достъп до вкусна кафе напитка – удобно и с едно и също качество.“

Ху е създал Cafe X през 2014 г., когато осъзнал, че голяма част от работата на хората баристи всъщност е поредица от повтарящи се операции и може да бъде извършвана от робот. Така че той напуснал колежа, продал си колата и събрал известна сума пари от роднини и приятели, а след това бил подкрепен от редица фондове за рискови инвестиции като Khosla Ventures, Social Capital и Jason Calacanis.

Освен по-голямата ефективност, Cafe X се гордее и с качеството на приготвяното кафе. То се снабдява със специални пещи за кафе като AKA Coffee, Verve и Peet's. Всяка от тях програмира кафе машините според своите рецепти, за да гарантира един и същи вкус, независимо дали кафето се прави от човек или от робот.

Същият робот в Хонконг прави по 1000 кафета на седмица

Роботът барист в Cafe X в търговския център Metreon в Сан Франциско на 2 януари 2017.

Същият робот в Хонконг прави по 1000 кафета на седмица

Cafe X първоначално е открито в офис сграда в Хонконг. Ху казва, че това кафене приготвя по 1000 напитки на седмица. Макар че не казва колко струва инсталацията, Ху казва, че инвестицията е колкото за обновяване и отваряне на традиционно кафене.

„Засега не отчитаме съществени спестявания. Фокусирали сме се върху осигуряването на приятно преживяване на хората“, добавя той.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас