Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PC компоненти
04 фев
2017
 
 

Супербързата графична памет GDDR6 на Micron ще обслужва е-спортовете

Micron планира да започне доставките на графичната памет GDDR6 до края на тази година

3763 прочитания

Micron бърза да пусне на пазара най-новата графична памет GDDR6 до края на тази година, като електронните спортове са основнияt стимул за ускорените планове.

Micron планира да започне доставките на графичната памет GDDR6 до края на тази година

Компанията се стреми да не изостава от по-бързите компютри и новите конзоли. Паметта GDDR6 ще е значително по-бърза от своя предшественик – вариантът GDDR5X, който все още се вгражда в графичните чипове GPU. Първоначално Micron планираше да представи GDDR6 през следващата 2018 г.

Прочетете още: Пазарът на 3D NAND памети ще расте с една трета годишно до 2022-ра

Виртуалната реалност също е важен фактор за надграждането на компютрите, но по-голям е натискът от игрите и е-спортовете, които изискват по-бърза разработка на нови технологии за графична памет, казва Том Ибeй, вицепрезидент на Micron, отговарящ за компютърния и мрежов бизнес на компанията.

Според прогнозите до края на десетилетието в света ще има поне 500 милиона човека, упражняващи електронни спортове. Геймърските компютри се надграждат на всеки 3 години, което е доста по-бързо от предишния 5-годишен цикъл на обновление.

„Ще има много повече хора, които ще гледат големите шампионати по е-спорт от всеки друг северноамерикански професионален спорт, може би с изключение на финалите по американски футбол Супербоул“, обяснява Ибeй.

След време паметта GDDR6 ще пренася данни със скорост 16Gbps, или два пъти по-бързо от GDDR5, която се ползва в днешните GPU чипове. Тя ще е по-бърза и от GDDR5X, която обещаваше скорост 12Gbps.

Потребителите ще искат от своята памет още по-голяма пропусквателна способност и по-малко времезакъснение, която да подобри графичните възможности на техните компютри и геймърски конзоли, добавя Ибей.

Паметта GDDR е насочена към масовите изчисления, но все още не е ясно кога ще се появят графични чипове с GDDR6.

Micron ще прави чипове GDDR6, а вече произвежда памет GDDR5X. Тази памет ще продължава да се ползва като вариант на GDDR5 при по-евтините графични чипове.

Паметта GDDR се вгражда в повечето графични процесори, но има и други технологии за графична памет като HBM (high-bandwidth memory), използвана в AMD Radeon R9 Fury X и наследникът й HBM2, налична в Tesla P100 на Nvidia. Вариантът HBM2 се произвежда серийно от Samsung и от SK Hynix, но е по-скъпа от паметта GDDR.

GDDR6 може би ще се ползва и в мрежови комутатори и маршрутизатори, които в някои случаи са снабдени с памет GDDR5. Тази технология ще намери приложение и във високопроизводителните компютри за машинно обучение.

IDG News Service

ЕТИКЕТИ:
MicronGDDRGDDR6eSport
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас