Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
02 фев
2017
 
 

Децата влизат в интернет все по-рано, и без надзор

На 7 февруари България ще отбележи международния Ден за безопасен интернет за 14-и път.

2858 прочитания

Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години – от 10 на 7 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст. Какви рискове крие това показва национално представителното изследване „Децата на България онлайн“, проведено в края на 2016 г. от МаркетЛинкс по поръчка на Националния център за безопасен интернет.
Най-важните резултати от изследването в сравнение с предишно проучване от 2010 г. ще бъдат представени по време на отбелязването на международния Ден за безопасен интернет, който ще бъде отбелязан на 7 февруари в над 150 държави на всички континенти.

Най-новото национално представително изследване за ползването на интернет и мобилни комуникации от децата в България регистрира тревожни тенденции към увеличаване на рисковете при спад на усилията за превенция и подкрепа

Най-новото национално представително изследване за ползването на интернет и мобилни комуникации от децата в България регистрира тревожни тенденции към увеличаване на рисковете при спад на усилията за превенция и подкрепа. Именно затова има спешна нужда от обединяване на експертния опит и усилията на всички държавни институции, частния сектор и неправителствените организации, които заедно със самите деца и млади хора да обсъдят и предложат адекватни решения за противодействие на негативните тенденции, изтъкват от националния Център за безопасен интернет.

Прочетете още: НЦБИ спечели финансиране от Механизма за свързване на Европа

На 14-ото издание на събитието в България ще присъстват над 70 млади хора, учители, родители и експерти в Детския научен център „Музейко“ в София. У нас Денят за безопасен интернет ще се проведе в Детски научен център „Музейко“, ул. „Проф. Боян Каменов“ № 3, в близост до Метростанция „Г. М. Димитров“, от 10:00 до 13:00 ч. По време на събитието ще се състои и тържествена церемония за награждаване на групи ученици от Стара Загора, Божурище и Панагюрище, които се представиха най-добре в провеждането на образователна дейност сред връстници в рамките на национално състезание между обучението от Центъра за безопасен интернет киберскаути. По програма „Киберскаут“ през последните 2 години бяха обучени над 260 деца от 24 населени места в България с финансовата подкрепа на Теленор България. Подборът на училищата за 2017 г. ще се извърши от жури, включващо представители на Центъра за безопасен интернет, Теленор България, Българската асоциация за информационни технологии и Националната мрежа за децата.

В международния Ден за безопасен интернет на 7 февруари 2017 г. ще бъден даден старт на кампания по училищата, посветена на главната тема на събитието срещу езика на омразата и неетичното ползване на интернет и социалните мрежи. Под мотото „От теб з@виси“ училищата, които желаят да се включат в кампанията, могат да проведат тематични интерактивни занятия с учениците. В края на месец февруари Центърът за безопасен интернет ще изготви обобщен преглед на кампанията на базата на изпратена от училищата информация, снимки и други материали за провеждането на кампанията в отделните училища.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас