Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
02 фев
2017
 
 

Oculus осъдена да плати $500 млн. на ZeniMax

2137 прочитания

Съд в американския щат Тексас излезе със заключение по дело, заведено от компанията за компютърни игри ZeniMax срещу Oculus с обвинение за кражба на технологии. Oculus, която е притежавана от Facebook, трябва да плати 500 млн. долара.

В центъра на скандала, според Bloomberg, е известният гейм-разработчик Джон Кармак, стоящ зад заглавия като Doom и Quake. През 2009 г. основаната с негова помощ компания id Software бе придобита от Zenimax, а през 2013 г. самият той я напусна, за да стане технически директор в Oculus VR, където работи над очила за виртуална реалност.

Джон Кармак

Прочетете още: Немски потребители съдят WhatsApp заради променената поверителност

Според ZeniMax Кармак при напускането си е взел със себе си технологии, които после е използвал при създаването на технологии за виртуална реалност в Oculus.

Facebook придоби Oculus за 2 млрд. долара през 2014 г. Още тогава ZeniMax отправи обвинения за кражба на интелектуална собственост. От там настояваха Oculus да плати 2 млрд. компенасции и още 4 млрд. като глоба.

Редно е да се отбележи, съдебното решение не става дума за кражба на комерсиална информация. Oculus трябва да плати 200 млн. долара за нарушаване на споразумение за неразпространение на информация, 50 млн. за нарушаване на авторски права и още 50 млн. за неправомерно използване на търговски марки.

Освен това това създателите на Oculus Брендън Ирибе или Палмър Лъки ще трябва да платят на ZeniMax съответно 150 млн. и 50 млн. долара. Виновникът за скандала, Джон Кармак, няма да бъде наказван.

„Разочаровани сме от някои детайли в решението – коментират от компанията за виртуална реалност. – Продуктите на Oculus са създадени с технологии на Oculus.“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ ПРОЕКТ НА ГОДИНАТА

Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас