Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Системи и решения
01 фев
2017
 
 

С единен геопортал кадастралната агенция предоставя е-услуги

Новата Кадастрално-административна ИС предоставя на гражданите актуална информация от интегрираните регистри на АГКК.

4572 прочитания

Иновативен единен геопортал на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) вече предоставя на гражданите нови електронни услуги. Геопорталът всъщност е част от новата Кадастрално-административна информационна система, разработена от Мапекс в рамките на мащабен проект по интеграция на регистрите на кадастралната агенция. С помощта на новата система гражданите „ще могат да подават по-бързо и сигурно заявления за справки, свързани с кадастър, с Геокартфонд, с правоспособност, както и възражения срещу приети и невлезли в сила кадастрални карти“, обясняват от АГКК.

Новата Кадастрално-административна ИС предоставя на гражданите актуална информация от интегрираните регистри на АГКК

За 6 месеца Мапекс свърза новия портал с географските информационни системи на агенцията, включително със софтуера за управление на данните от електронния архив, с Информационната система за специализирана карта на черноморското крайбрежие и с Интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър. В рамките на този проект компанията е интегрирала в новата платформа кадастралния регистър и кадастрална карта на агенцията, регистър Геокартфонд.

Прочетете още: 16 кандидати в проекта за цифровизиране на кадастъра

Интегрирани са и редица специализирани регистри, включително за морските плажове, за брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите, изградени в имоти - държавна собственост, извън границите на населените места, прилежащите на морето крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони, пясъчни дюни, острови, включително и такива създадени в резултат на човешка дейност.

Новата Кадастрално-административна ИС предоставя на гражданите актуална информация от интегрираните регистри на АГКК. По електронен път потребителите могат да заявят извадка на едромащабни топографски карти, стар кадастрален или комасационен план на земеделски земи или кадастрален и регулационен план на населено място, информация за налични данни. Освен това те могат да разгледат кадастралната карта и кадастралните регистри, както и да отправи писмено възражение към агенцията.

„Радваме се, че успяхме да реализираме заедно с АГКК този изключително значим проект за гражданите. Благодарение на новия портал всеки ще има по-бърз и удобен достъп до необходимата информация. В съвременния свят от изключителна важност е всяка една институция и организация да може да предоставя необходимите услуги по възможно най-удобния и лесен за потребителите начин“, коментира Александър Лазаров, изпълнителен директор на Мапекс.

Александър Лазаров, изпълнителен директор на Мапекс.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас