Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни приложения
30 яну
2017
 
 

Немски потребители съдят WhatsApp заради променената поверителност

2891 прочитания

Променените правила за поверителност на комуникатора WhatsApp, които обяви Facebook (която притежава услугата) през август 2016 г., изпратиха компанията в съда в Германия. Федерацията на германските потребителски организации (VZBZ) подаде иск срещу WhatsApp в районен съд в Берлин с обвинение за нелегално предаване на събрани потребителски данни на социалната мрежа.

Facebook придоби комуникационното приложение през октомври 2014 г., но едва през август 2016 г. обяви, че променя неговите правила за поверителност. Благодарение на тази стъпка социалната мрежа вече може да получава информация за потребителите на софтуера. Стъпката разгневи много хора, тъй като регистрацията в WhatsApp изисква въвеждане на телефонен номер от страна на потребителя. Според Facebook информацията ще се използва за по-добро насочване на предложения за „приятелства“, както и на реклами.

Прочетете още: Забраниха на WhatsApp да предава данни на Facebook в Германия

От VZBZ обръщат особено внимание на факта, че WhatsApp предава на социалната мрежа телефонни номера на контакти от устройствата на потребителя, дори техните собственици да нямат профили във Facebook. Федерацията иска от двете компании да прекратят тази дейност и да унищожат вече прехвърлените данни. Също така от там оспорват осем клаузи в обновените правила за поверителност на комуникатора, включително такава, даваща право на Facebook да изпраща рекламни послания до потребители на WhatsApp без тяхно позволение.

Преди дни няколко обществени групи в САЩ подадоха оплакване до Федералната търговска комисия (FTC), обвинявайки двете компании в нечестни и заблуждаващи практики.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас