Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
29 яну
2017
 
 

Арестуваха петима за кражбата на $3,2 млн. от хакнати банкомати

Бандата е хакнала банкови мрежи и оттам е пробила банкоматите.

2952 прочитания

Правоприлагащите власти в Европа и Азия са арестували петима членове на международна киберпрестъпна група, специализирала се в хакването на банкомати.

Арестуваха петима за кражбата на $3,2 млн. от хакнати банкомати

Разследването е започнало в началото на 2016 г., според Европол. Трима заподозрени са арестувани в Тайван, един в Румъния и петият – в Беларус. Повечето имат по няколко гражданства и могат да пътуват лесно между страните.

Прочетете още: ЕС създаде нов център за борба с киберпрестъпността

Хакването на банкомати за кражбата на пари от тях не е нещо ново, има редица зловредни програми, написани специално за такива машини, като те позволяват на престъпниците да теглят пари с помощта на скрити команди.

За да заразят банкоматите с подобен зловреден код, повечето нападатели или получават помощ от вътрешни хора в банката, или си купуват ключове, които използват за отваряне на предните панели на банкоматите и така да стигнат до комуникационните портове.

Бандата, която е обект на това разследване, е имало по-различен начин на действие. Те са ползвали фишинг атака, за да прихванат банкови служители и да проникнат във вътрешните мрежи на банките. След това те локализират и проникват отвътре в мрежовия сегмент на банкоматите.

Атакуването и компрометирането на финансовите институции вместо техните клиенти е засилващата се тенденция. Преди година изследователи от антивирусната фирма Kaspersky Lab предупредиха, че 3 киберпрестъпни групи са хакнали компютърните мрежи на няколко банки.

Някои от тях може да изчакват скрити в компрометираната мрежа с месеци или дори година, преди да започнат да крадат пари, а в това време внимателно наблюдават и събират информация за вътрешните процедури на банката, процесите на преместване на парите, ключовите служители.

Една подобна банда, наречена Carbanak, открадна между $500 млн. и $1 милиард от стотици финансови институции в поне 30 страни.

В сравнение с Carbanak загубите за банките от петимата арестувани заподозрени се оценяват на около $3,2 милиона. Двама от тях вече са получили обвинения, добавят от Европол. Остава неясно кога точно са били арестувани заподозрените.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас