Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
27 яну
2017
 
 

Заработи най-мощната в света акумулаторна станция с 80 МВ/ч енергия

Съоръжението с литиево-йонни батерии на Tesla може да захрани 2500 домакинства и 1000 коли Tesla на ден.

3942 прочитания

Компанията Southern California Edison (SCE) вече разполага с най-голямото в света хранилище от лиетиево-йонни батерии – общият им капацитет е 80 мегаватчаса (МВ/ч).

Разположена в Онтарио, новата подстанция Mira Loma е задействана „тихомълком“ на 30 декември м.г. Тя е направена от литиево-йонните батерийни пакети Tesla Powerpack 2

Разположена в Онтарио, новата подстанция Mira Loma е задействана „тихомълком“ на 30 декември м.г. Тя е направена от литиево-йонните батерийни пакети Tesla Powerpack 2.

Прочетете още: Соларната сделка Tesla/Panasonic открива пътя към умната къща

Когато бъде напълно заредена, системата ще съхранява енергия, достатъчна за захранването на повече от 2500 домакинства на ден или зареждането на 1000 електромобила Tesla. Но не това е целта на съоръжението.

Инженерът от Southern California Edison Грант Дейвис проучва компонентите в един от604-те шкафа от акумулаторни модули в подстанцията в Tehachapi. Снимка: SCE

Инженерът от Southern California Edison Грант Дейвис проучва компонентите в един от604-те шкафа от акумулаторни модули в подстанцията в Tehachapi

Фабриката Mira Loma ще бъде използвана, за да се гарантира, че електричеството, генерирано от фотоволтаичните ферми и вятърни генератори няма да се губи и ще може да се използва в качеството на допълнителен захранващ източник по време на пикови натоварвания. Тя може да служи и като буферен захранващ източник вместо използваните сега захранвани с дизел съоръжения.

„За да задействате подобно съоръжение, ви трябва доста време“, коментира Джуди Шнайдер, мениджър корпоративни комуникации в SCE.

Комисията за публични дружества за комунални услуги на Калифорния (CPUC) е наредила на SCE, PG&E и San Diego Gas and Electric (SDG&E) да подсигурят повече решения за съхранение на енергия, които да са влезли в оперативен режим до 31 декември 2016.

Поделението на AES Corporation - AES Energy Storage, е спечелило договор с SDG&E за изграждането на два нови проекта за съхранение на енергия с общ капацитет 37,5 MW в окръг Сан Диего.

Трите енергийни проекта ще доведат до затварянето на хранилището за природен газ в каньона Алисо, което захранваше електроцентралите в региона. Съоръжението обаче се повреди през октомври 2015 г., изпускайки газ в атмосферата, което доведе до обявяване на аварийно положение. През април м.г. съоръжението в каньона Алисо бе трайно запечатано с бетон. Хранилището на метан е собственост на компанията Южнокалифорнийска газ (SoCalGas) и е разположено близо до предградие на Лос Анджелис.

Пред месеците, в които от него е имало изтичания, в атмосферата за изтегли над 107 хиляди тона метан, което доведе до евакуацията на 8000 жители на квартала.

Съоръжението в каньона снабдяваше с природен газ „пиковите“ електроцентрали в региона на Лос Анджелис. Комисията CPUC изисква от ютилити дружествата да осигурят 1,3 гигавата допълнителен капацитет за съхранение на енергия до 2020 г.

Tesla и SCE не разкриват цената на договора им, но подобно 20 MW съоръжение бе изградено от SCE от AltaGas Ltd. и бе на стойност между 40 и 45 милиона долара.

Проектът за акумулаторно съхранение Mira Loma не е първият на SCE. Проектът Tehachapi Energy Storage, завършен през миналата година, има капацитет на литиево-йонните батерии от 32 MW. Съоръжението разполага с 604 832 батерии, поместени в 10 872 модула по 56 литиево-йонни клетки всяка, групирани в 604 шкафа. Проектът е реализиран за година и половина, докато подстанцията Mira Loma е направена само за 3 месеца.

Tehachapi Energy Storage има капацитет от 32 MW.

Tehachapi Energy Storage има капацитет от 32 MW.

Глобалният пазар на капацитет за съхранение на енергия ще се удвои, тъй като домакинствата и бизнесът вече инсталират батерии за допълване на покривните соларни системи, посочват анализаторите от IHS.

Те прогнозират, че през следващите 5 г. в света ще бъдат инсталирани нови соларни и вятърни системи с капацитет 378,1 GW, а те ще изискват и огромен капацитет за съхранението на тази енергия.

През следващото десетилетие капацитетът на акумулаторите в развиващите се страни ще скочи от 2 гигавата днес до над 80 гигавата, посочва нов доклад на Световната банка.

Докладът прогнозира, че годишният ръст на капацитета за съхранение на енергия ще надмине 40% през следващото десетилетие.

Шефът на Tesla Илън Мъск обяви в началото на този месец, че компанията му е започнала масово производство на батерии за компании и домакинства в първата „гигафрабика“ до Рино, щата Невада. Мъск планира да изгради и други гигафабрики по целия свят.

Computerworld

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас