Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
27 яну
2017
 
 

Alphabet със стабилен ръст при мобилните и видео реклами

3284 прочитания

Значително увеличение на приходите за четвъртото тримесечие доклада холдингът Alphabet, под чиято шапка е Google. В основата на ръста са приходите от мобилни както и видео реклами в YouTube.

Оборотът на компанията се е увеличил с 22 на сто спрямо аналогичния период на 2015 г., достигайки 26,1 млрд. долара. Чистата печалба пък е нараснала с 8% до 5,3 млрд. долара.

Прочетете още: Google ще пусне Android Wear 2.0 на 9 февруари

„2016 г. бе добра година за нас“, коментира Рут Порат, финансов директор на Alphabet и Google по време на официалното обявяване на финансовите резултати.

22 млрд. долара от общия оборот е дошъл от огромния бизнес с реклами на Google, а 3,4 млрд. са от други бизнес сегменти, като продажби на хардуер, магазина за приложения Google Play, както и от облачни услуги.

Останалите проекти на технологичната компания, като роботизираните автомобили, Google Fiber, както и на интернет достъп чрез дронове са допринесли с 262 млн. долара към общата сума. Ръстът на доходите от такива „странични“ дейности е 75 на сто. Въпреки това обаче сумарно тези дейности носят 1,1 млрд. долара загуби.

Въпреки стабилния ръст очакванията към Alphabet обаче бяха по-високи. Отчетените печалби за акция са 9,36 долара, докато от Уол Стрийт се надяваха този показател да достигне 9,67 долара.

„2016 г. бе страхотна година за Google и 2017-та са очертава да е още по-вълнуваща“, сподели Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на компанията.

По негови думи 2016-та е била годината, в коя изкуственият интелект се е превърнал в основа на мисията на Google. Машинното обучение се използва от известно време в услуги като Google Photos, а през миналата година на базата на такива технологии на стъпиха услуги като Google Assistant, позволяващ на потребителите да използват гласови команди.

Пичай е доволен от трите „големи залога“ на компанията. YouTube се развива бързо, благодарение на доставките на ключово съдържание, а облачните услуги вече се използват от над 3 млн. компании. Третият сегмент, за който говори ръководителят на компанията, са смартфоните Pixel и устройствата Google Home, които по думите му са добре приети от потребителите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас