Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
26 яну
2017
 
 

IBM с инструменти за добавена реалност на Google в суперкомпютрите си

IBM интегрира системата с отворен код TensorFlow в своя PowerAI набор от инструменти.

3016 прочитания

Google има страхотна технология за разпознаване на изображения и говор, а хардуерът на IBM може да диагностицира болести и да спасява хора в риск. Обединете тези две сили и ще създадете мощен компютър със сериозни „мозъчни“ умения“, пише Агам Ша от IDG News Service.

IBM Power System S822LC за високопроизводителни изчисления. Източник: http://www-03.ibm.com/

IBM обединява инструментите в областта на изкуствения интелект (artificial intelligence, AI) на Google със своите собствени когнитивни изчислителни технологии, като позволява на т. нар. системи за задълбочено самообучение (deep-learning) да откриват по-точни отговори на сложни въпроси или да разпознава изображения и гласове. Deep Learning представлява подраздел на машинното самообучение свързан с алгоритми, вдъхновени от структурата и функцията на мозъка, наречен изкуствени невронни мрежи.

Прочетете още: Давос: Изкуственият интелект трябва да допълня, а не да заменя хората

Инструментите за машинно самообучение с отворен код на Google – TensorFlow, се вграждат в инструментариума за компютърно обучение на IBM – PowerAI. Двете могат да бъдат обединени, за да подобрят машинното самообучение на сървърите Power на IBM.

Един компютър се обучава, когато повече данни се въвеждат в системата му, подобно на начина, по който хората се учат. PowerAI и TensorFlow инструментите могат да помогнат да се проследяват модели и класифицирана информация и да се подготвят приблизителни отговори на заявки. Отговорът ще бъде много по-точен, когато компютърът учи повече.

IBM вече разполага с Watson, който използва усъвършенстван софтуер и хардуер, за да намира отговори на сложни въпроси. Но PowerAI е по-персонализируем в сравнение с Watson, който представлява повече предварително пакетиран набор от хардуер, софтуер и облачни технологии, фокусирани върху използването на модели като медицината и финансите.

Интегрирането на TensorFlow в PowerAI ще реши един голям проблем по инсталирането на машинно-самообучаемите технологии на Google върху Power системите на IBM, твърди Сумит Гупта, вицепрезидент на високопроизводителни изчисления и анализи в IBM.

В момента, потребителите трябва да изтеглят TensorFlow от сайта на Google и да го инсталират отделно, което може да бъде времеемко начинание. Оптимизацията на TensorFlow за PowerAI ще осигури безпроблемен начин за инсталиране на TensorFlow, каза Гупта.

Google също така прави подобрения на TensorFlow всеки месец, и поддръжката на тази система в актуално състояние е голямо главоболие за потребителите, заяви Гупта. IBM ще актуализира PowerAI с най-новите TensorFlow инструменти всяко тримесечие.

IBM няма да прави „разклонение“ от TensorFlow за PowerAI, макар че и това би могло да е в пътната карта, каза Гупта. Компанията е създала версия на deep-learning рамката с отворен код Caffe за своя PowerAI инструментариум.

Адаптирането на TensorFlow за работа със специфичен хардуер или приложения е всекидневие. Специфични версии на TensorFlow са създадени за употреба с графични процесори (GPU) от Nvidia, вградени устройства, роботи и дронове.

Интегрирането и оптимизирането на TensorFlow за PowerAI също ускорява машинното самообучение. Новият инструментариума за компютърно обучение на IBM – PowerAI е разработен за IBM Power Systems S822LC сървър, който има бърза Nvidia NVlink свързаност за връзка с графични процесори, където се случва по-голямата част от компютърното самообучение. NVlink връзката е по-бърза от PCI-Express 3.0 интерфейса, използван от повечето сървъри днес. S822LC сървърът е създаден за работа с графичния процесор Tesla P100 на Nvidia.

Онези, които не притежават хардуер на IBM, но искат да изпробват най-новата версия на PowerAI с TensorFlow, могат да го направят чрез облачната услуга, осигурена от Nimbix.

Извън компютърното самообучение, PowerAI може да помогне при разкриване на измами или в търсачки за препоръки, особено при пазаруване. Тъй като компютърът се учи от входящата информация, модели, и класификации, ще бъде по-умел в идентифицирането на подозрителни транзакции, което се оценява от страна на финансовите институции, обясни Гупта. Търсачките за препоръки могат да помогнат на онлайн магазините да продават повече продукти.

PowerAI не е толкова популярен като Watson, който стана известен като високопроизводителния компютър, който може да спаси човек в опасност. Но PowerAI, TensorFlow, и Watson се припокриват и допълват едни други, за да изградят мощни модули за самообучение, казва Гупта. Компания, която използва Watson, може да ползва TensorFlow или PowerAI за специфични задачи за компютърно самообучение.

Много рамки за машинно самообучение като Caffe, Torch, и Theano, сега се интегрират в PowerAI.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас