Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Човешки ресурси
23 яну
2017
 
 

Oracle съкращава служители в хардуерния отдел

Компанията съкращава 450 човека от поделението за хардуерни системи в Санта Клара.

2850 прочитания

По-малко от година, след като разкри плановете си да съкрати 300 човека от търговския си екип за Северна Америка, Oracle отново намалява персонала си, този път в бизнеса с хардуерни системи.

Oracle е съкратила около 450 работници от поделението за хардуерни системи в Санта Клара, но отказа да коментира дали това ще окаже ефект върху операциите й в калифорнийския град.

Статията от базираната в Сан Франциско медия Mercury News твърди, че съкратените служители включват хардуерни и софтуерни разработчици, както и купчина мениджъри, техници и административни помощници.

Прочетете още: Oracle започна агресивно да изисква лицензионни такси за Java

„Офисът в Санта Клара няма да затвори като част от това съкращаване на работната сила, пише в изявление на компанията. - По-скоро Oracle ще се промени фокуса на своя хардуерен бизнес и по тази причина реши да съкрати част от работещите в поделението за хардуерни системи.“

Ако се вярва на източниците, цитирани от ZDNet обаче, общите съкращения в технологичната компания могат да достигнат 1800. И въпреки че тя не потвърди толкова мащабни числа, е ясно, че тя се стреми да свие персонала си в някои области.

Сегашните съкращения отразяват новата насока на компанията към облака, област, на която Oracle залага много за подобряване на приходите си, особено след като постъпленията й от нови софтуерни лицензи се свиха с 20% през последното финансово тримесечие, приключило на 15 декември.

По същия начин хардуерните приходи на компанията са спаднали с 13% на годишна база за второто тримесечие на фискалната 2017 г.

В най-новата пътна карта за развитие на SPARC/Solaris има предложение новата версия  Solaris 12 да бъде заменена от Solaris 11.next и SPARC next. Solaris 11.next трябва да предостави подобрения при разгръщането и интеграцията на облаци, а Sparc Next - да увеличи пропусквателната способност (1,4 пъти) и многонишковата работа (1,5 пъти) (вж. схемата)

 

Oracle придоби Solaris и SPARC през 2009 г., когато компанията купи Sun Microsystems, но оттогава няма големи успехи при предлагането на тези системи.

Новите намаляване на персонала идва на фона на обявеното придобиване на Apiary - доставчик на решения за програмни интерфейси API, макар че цена не бе съобщена.

Oracle обяви на 19 януари, че е подписала споразумение за придобиването на Apiary, чието решение APIFlow предоставя инструменти и структура за разработка на приложени интерфейси API, чрез които се споделят корпоративни услуги и данни, подпомагайки създаването на облачни приложения.

„Съвместно Oracle и Apiary ще помогнат на компаниите да преуспеят в цифровата икономика чрез цялостно управление на комплексна свързаност и масовото проникване на API“, заявиха от компанията в свое изявление.

Съкращенията идва и на фона на заведено от щатското Министерство на труда дело срещу Oracle, което обвинява компанията че прилага дискриминационни практики при заплащането на жени, афроамериканци и азиатски служители.

Oracle отговори, че обвиненията са „политически мотивирани, базирани са на фалшиви твърдения и са напълно неоснователни.“

ARNnet

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас