Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
23 яну
2017
 
 

Apple съди Qualcomm заради патентни такси, иска си обратно $1 млрд.

Делото последва действията на антимонополните регулатори в Южна Корея и САЩ.

2531 прочитания

Неприятен спор между Apple и Qualcomm се появи в публичното пространство в петък, когато Apple обвини доставчика на чипове в събиране на „прекомерни“ лицензионни такси за своята клетъчна технология.

Apple поиска от съда в Южна Калифорния да нареди на Qualcomm да й плати почти $1 милиард, които Qualcomm била задържала. Apple заяви, че тези пари са нейни, но Qualcomm ги е задържала, защото Apple си сътрудничела с южнокорейското правителство при разследване на лицензионните практики на Qualcomm.

Искът твърди, че Qualcomm събира високи лицензионни такси от компаниите, които правят iPhone за Apple. Тези компании прехвърлят тези такси към Apple, но нямат право да показват на Apple специфични детайли от лицензионните споразумения, така че Apple не била сигурна за какво плаща.

Прочетете още: Google, Intel и Qualcomm молят Тръмп да защити бизнесите им от Китай

„От много години Qualcomm несправедливо настоява за плащане на такси за технологии, с които няма нищо общо, пише в изявление на Apple. - Колкото повече Apple иновира с уникални функции като TouchID, модерни дисплеи и камери, толкова повече пари Qualcomm събира без причина и за Apple става по-скъпо да финансира тези иновации.“

Делото е заведено само месеци, след като Apple започна да използва радиочипове на Intel в някои части от iPhone 7. Освен това наскоро два антимонополни регулатори предприеха действия срещу лицензионните практики на Qualcomm.

През декември регулаторът в Южна Корея наложи на компанията глоба от $854 млн. заради нечестни лицензионни практики. Qualcomm обжалва решението.

Предишната седмица Федералната комисия по търговия на САЩ FTC също обвини Qualcomm в анти конкурентни практики, принуждавайки някои производители на телефони да приемат неизгодни лицензионни условия, а дава на Apple отстъпка в замяна на ексклузивност.

Apple е сътрудничила на южнокорейското разследване. Тя твърди, че Qualcomm е задържала почти $1 милиард отстъпки, за да я накаже за това.

Същевременно Qualcomm отхвърли всички обвинения на FTC и каза, че в делото има „значителни недостатъци“.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас