Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
18 яну
2017
 
 

20 млн. евро за развитие на клъстерите в България

5015 прочитания

Общият бюджет на процедурата „Развитие на клъстерите в България“ е 20 млн. евро, като финансирането от европейския фонд за регионално развитие е 17 млн. евро, а националното съфинансиране се равнява на 3 млн. евро, съобщи заместник–министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя откри информационен ден за представяне на процедурата, която се финансира по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. Везиева допълни, че интензитетът на помощта по процедурата е до 70%-90%, при максимална продължителност на проектите 18 месеца. 

Кадър от информационния ден

Зам.-министърът на икономиката изтъкна, че допустими кандидати по процедурата са обединения, категоризирани за целите на процедурата от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) като клъстери в начален етап на развитие, развиващи се клъстери или развити клъстери. Подаването на документи за категоризация ще бъде до 30 януари 2017 г. 

Прочетете още: Предстои информационна кампания за процедура за развитие на клъстерите

По думите й допустимите дейности са свързани с подпомагане на създаването и развиването на клъстери, а минималния размер на подаден проект по процедурата следва да е над 100 000 лева. „Максималния размер на подаден проект за клъстери в начален етап на развитие е 391 166 лева, за развиващи се клъстери - 1 000 000 лева, а за развити клъстери – 2 000 000 лева“, заяви Везиева. 

„Очакваните резултати от процедурата се изразяват в подкрепа на клъстери с цел повишаване степента на интеграция на местните доставчици в посока максимално използване на техния капацитет за разработка на конкуренти иновативни бизнес продукти и услуги, както и за активно присъствие на регионалния, националния и външния пазар“, завърши Везиева. 

Процедурата е открита за кандидатстване до 28 април 2017 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас