Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Преносими компютри
17 яну
2017
 
 

ARM не възразява срещу емулация на x86 на нейни процесори

4481 прочитания

Qualcomm засега е единственият производител, използващ архитектурата ARM, който е сключил договор с Microsoft, разрешаващ изпълняване на x86 приложения за Windows на мобилни процесори. От самата ARM уточняват, че няма юридически пречки и други компании да направят същото.

В момента обаче вероятността от поява на персонални компютри на базата на ARM чипове е по-малка спрямо преди. От висшето ръководство на компанията, която миналата година бе придобита от японския гигант SoftBank, разказват за инициативата Total Computing, насочена към разширяването на нейните целеви пазари. Новата стратегия е насочена най-вече към самоуправляващите автомобили.

Прочетете още: Топ тенденции при персоналните компютри през 2017 г.

След провалилия се опит на Microsoft да предложи операционна система за ARM архитектурата (Windows RT) партньорството с Qualcomm звучи интригуващо, особено имайки предвид възможността за изпълняване на x86 приложения чрез емулация. Трудно е да се предскаже кой производител на устройства ще се възползва от нещо такова, но може да се предположи, че в ARM биха искали да привлекат към себе си сегмента на евтините компютри. Още повече, че там Intel на практика свива развитието на своето предложение – серията чипове Atom.

Процесорът Snapdragon 835 на Qualcomm ще бъде първият, който ще може да захрани такива устройства. По думите на Джеймс Брус, директор стратегически алианси в ARM, други собственици на лицензи също биха могли да емулират x86 на своите чипове. Сделката между Qualcomm и Microsoft не засяга други компании, подчертава той.

„Инициативата на Microsoft и Qualcomm е благотворна за екосистемата на ARM – продължава още Брус.Що се отнася до чиповете на Qualcomm, те са снабдени с вградени средства за свързаност, което може да е полезно за ноутбуците.“

За ARM съюзът между горните две организации е поредна победа, макар и не толкова важна. В момента далеч по-важно за разработчика е да предложи решения за роботизирани автомобили. „За сравнение: ако в един компютър може има един чип на ARM, то при автомобилите те ще са между 80 и 100“, подчертава Иън Смайт, старши маркетинг директор в компанията. Компютрите стават все по-интегрирани, докато за производителите на превозни средства е по-евтино да използват разпределени ресурси, вместо едно изчислително ядро.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас