Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
12 яну
2017
 
 

Progress обяви технологични прогнози за разработчиците през 2017 г.

2339 прочитания, 0 коментара

Четири технологични тенденции, които ще оказват влияние върху работата на софтуерните разработчици през 2017 г. формулира Progress. Според компанията JavaScript все повече навлиза в големите организации, наблюдава се завръщане на инструментите за визуален дизайн на приложения и расте популярността на приложенията за еднократна употреба. Също така продължава да се усеща липсата на напълно поддържан стандарт за уеб компоненти.

Популярността на JavaScript продължава да расте; TypeScript набира скорост

Според Progress в момента е трудно да се намери софтуерна екосистема, която JavaScript все още да не е докоснал. Езикът може да работи на сървър, лежи в основата на приложенията за iOS и Android и започва да да доминира в големите компании благодарение на Node.js и програмния език на Microsoft – TypeScript. В последните няколко години Node се стреми да предлага по-стабилни предложения за големите компании, както и да включва функционалности специално за тях – например дългосрочни планове за поддръжка. От компанията очакват през 2017 г. JavaScript, и по-специално Node, завземат дял от разработките в бизнеса, традиционно базирани на C# и Java.

Инструментите за визуален дизайн се завръщат

Увеличаване на достъпността на инструментите за разработка прогнозират още от Progress за 2017 г. През 80-те и 90-те години много хора, които не са програмисти, можеха до някаква степен да програмират десктоп WinForms приложения визуално чрез функциите „drag“ и „drop“. Днес облачните технологии са превърнали разработката на софтуер в сложен и децентрализиран процес, недостъпен за непрофесионалните разработчици. Тази се завръщането на инструменти като тези за WinForms, които ще помагат на разработчиците в компаниите да сглобяват визуално големи части от приложенията си, което ще спомогне разработката на софтуер отново да стане по-достъпна.

Прочетете още: Академията на Телерик се отделя от Progress

Възходът на приложенията за еднократна употреба

Терминът „throwaway app“ описва практиката на компаниите да създават приложения, решаващи определен проблем, които след това не се използват никога повече. От една страна, това може да бъде доста скъп, дълъг и неефективен процес. От друга обаче, с новите технологии разработчиците могат да създават софтуер по-бързо, което прави еднократните приложения по-приемлива практика.

Стандартите за уеб компоненти остават извън обозримото бъдеще

От Progress изразяват съжаление, че и настоящата година няма да донесе напълно поддържан стандарт за уеб компоненти. Трудностите с производителността – най-вече що се отнася до Shadow DOM – ще продължат. Въпреки че Apple е внедрила Shadow DOM в Safari, функционалността винаги е била там и отварянето на API-то е по-скоро удобство, отколкото намек за поддръжка на стандарта. И докато разработчиците и вендорите на браузъри признават необходимостта от „native” (вградена) поддръжка на компонентите, библиотеки като React и Angular запълниха празнотата и осигуряват много повече възможности за програмистите под формата на нови функционалности за приложения, отколкото просто компонентен модел. И Angular, и React ще се ползват все повече и повече, като разработчиците ще гледат на тях като „решението за уеб компонент“ в обозримото бъдеще.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас