“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
11 €ну
2017
 
 

—емейства на жертви на »ƒ»Ћ съд€т Twitter в —јў

јнализаторите не са съгласни, че социалната мрежа може да бъде държана отговорна за действи€та на потребителите й.

2179 прочитани€

—емействата на трима американци, убити при терористични атаки на »ƒ»Ћ, съд€т Twitter, обвин€вайки социалната мрежа в съзнателно предостав€на поддръжка на терористичната група и действаща като „мощно оръжие на тероризма“.

јнализаторите не са съгласни, че социалната мрежа може да бъде държана отговорна за действи€та на потребителите й.

»скът е заведен във федерални€ съд на Ќю …орк от близки на трима американски граждани, убити от »ƒ»Ћ на 22 март 2016 г. при терористичните атаки в Ѕрюксел и на 13 ноември 2015 г. при терористичните атаки в ѕариж. ѕоне 32 човека б€ха убити в Ѕрюксел и около 130 при атаката в ѕариж.

ѕрочетете още: —лед убийството на руски€ посланик “урци€ е блокирала социални мрежи

—ъдебни€т иск обвин€ва Twitter, че е нарушил и продължава да нарушава щатски€ антитерористичен закон. ∆албоподатели искат съдебното жури и парични обезщетени€.

Twitter не пожела да коментира иска.

„—оциалната медийна платформа на Twitter и нейните услуги предостав€т на »ƒ»Ћ изключително средство и инструмент за свързване на неговите членове, улесн€вайки възможностите на терористичната група да общува, да наема последователи, да планира и да провежда атаки, да насажда страх сред своите врагове, пише в иска. - »ƒ»Ћ използва Twitter да култивира и поддържа образа на бруталност, за да внуши още по-гол€м страх и да изглежда неудържима..“

—ъдебни€т иск твърди още, че специално при атаките в Ѕрюксел и ѕариж »ƒ»Ћ е използвала Twitter, за да отправи заплахи, както и да об€ви и отпразнува атаките.

ƒелото е заведено от семействата на јлександър и —аша ѕинкзовски, убити в Ѕрюксел, и от семейството на Ќоеми √озалес, убит в ѕариж.

ѕрез миналата година друго дело, заведено от бащата на √онзалес срещу Twitter, Facebook и YouTube заради съзнателно „позвол€ване“ на »ƒ»Ћ да използва социалните им мрежи като инструмент за разпростран€ване на екстремистка пропаганда, за набиране на средства и за привличане на нови членове.

ѕрез декември семействата на три от жертвите от стрелбата през юни в нощни€ клуб Pulse в ќрландо, ‘лорида, заведоха дело срещу Facebook, Twitter и Google, собственик на YouTube, заради „предостав€не на поддръжка на »сл€мска държава“. ѕри тази атака б€ха убити 49 човека.

¬ъпросът е, ако делото изобщо стигне до съдебната зала, дали социалните мрежи могат да бъдат държани отговорни за действи€та на свои потребители.

„¬ъпреки че симпатизирам на семействата, ми е трудно да вид€ как Twitter може да е отговорна за възхода на »ƒ»Ћ и техните терористични действи€, за€ви ƒан ќлдс, анализатор от OrionX. - ƒа си представим света отпреди н€колко десетилети€, преди интернет. ƒали н€кой би се опитал да държи отговорна телефонната компани€ AT&T заради престъплени€, които са планирани по телефона? »ли да вменим вина на производител€ на печатни машини заради списани€, които насърчават тероризма и са отпечатани на машините, които той е произвел и продал?“

¬ отговор на атаките Twitter предприе н€кои стъпки, които да попречат на терористи да ползват социалната мрежа.

ѕрез август компани€та об€ви, че през предишните 6 месеца е блокирала 235 000 акаунта заради нарушаване на правилата, свързани с рекламирането на тероризма.

ќсвен т€х още 125 000 акаунта са били блокирани от средата на 2015 г., като по този начин общи€т брой на блокираните заради терористична дейност акаунти е над 360 000.

„Ќие насто€телно осъждаме тези действи€ и оставаме твърдо решени да премахваме насърчаването на насилие или тероризъм в нашата платформа“, за€ви компани€та в сво€ блог тогава.

ƒжудит ’ървитц, анализатор от Hurwitz & Associates, каза, че за Twitter би било сериозно предизвикателство да държи настрана всички терористи. „ћоже би Twitter би свършила по-добре задачата да идентифицира потребители, които са терористи, казва т€, добав€йки, че компани€та ще има нужда от усъвършенствани инструменти за машинно обучение, за да се „прочисти“ от лошите. - –азбира се, те тр€бва да са много добри... Ќе забрав€йте, че терористите също се адаптират бързо. јко бъдат изхвърлени от системата, те могат да се върнат обратно като друга личност и да се опитат да надигра€т системата.“

Ѕрад Ўимън, анализатор от Current Analysis, за€ви, че социалните мрежи като Twitter, Facebook и Google не могат да бъдат отговорни за действи€та на техните потребители. „Ќ€ма как тези сайтове да прилагат ефективна политика на базата на присъедин€ване или на поведение, казва той. - Twitter стига до н€кои екстремни мерки за премахване на акаунти, свързани с този род неща. “ова ще помогне и мисл€, че тези усили€ са морална отговорност на Twitter и другите доставчици на социални мрежи, но тези действи€ не могат да изключат бъдещи злоупотреби.“

ќлдс добав€, че Twitter едва ли ще може да попречи на терористите да ползват сайта 100% от времето, но може да се справи по-добре със съкращаването на това време. „“ерористичните съобщени€ би тр€бвало да се изхвърл€т с помощта на силен софтуер за езикова обработка, каза ќлдс. - Ѕих искал да вид€ повече в тази насока. “ехнологиите са налични, тр€бва само да ги адаптират към антитерористичните задачи.“

јко Twitter загуби делото и бъде осъдена да плати значителни обезщетени€, ефектът върху би другите социални мрежи би бил смраз€ващ, коментира той.

„—оциалните мрежи ще бъдат принудени да след€т по-отблизо действи€та на своите потребители и да блокират вс€ко нещо, което може да се интерпретира като „лошо“, каза ќлдс. -  райни€т резултат би бил автоцензура в част от мрежата, което би разстроило много потребители. Ќо не мисл€, че това ще се случи, поне не и при този съдебен иск.“

Computerworld

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас