Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
09 яну
2017
 
 

Uber ще дава анонимни данни на градските власти в 450 града

Този ход ще помага на общините да направи по-ефективен градския транспорт.

2603 прочитания

Uber Technologies предлага данни от пътуванията през своята платформа за „превозни повиквания“ на градските власти, отделите по планиране и други органи, отговарящи за политиките в областта на транспорта, като целта е подобряване на инвестициите в пътната инфраструктура.

Този ход би стоплил отношенията между Uber и градските власти, макар че компанията отклони искания за други данни от някои градове. Ню Йорк например иска да събира записи за пътуванията от колите, които се наемат, за да следи дали се спазват нормите за умора на водачите, но Uber го отхвърли, цитирайки проблеми с личната неприкосновеност.

Някои данни, събирани от Uber при над 2 милиарда пътувания в 450 града, ще бъдат предоставяни чрез нова програма, наречена Movement. Данните обаче ще бъдат „анонимни“ и „обединени според типа географски зони“, така че отделите по планиране на транспорта да оценят в кои части от градовете има нужда от разширяване на инфраструктурата като „Census Tracts“ и Traffic Analysis Zones (TAZ)“, коментира Джордън Гилбъртсън, продуктов мениджър в Uber.

Прочетете още: Британски съд: Шофьорите на Uber са служители на компанията

И други компании за превози предлагат данни на отделите по планиране. Кооперирането с градските власти може да осигури на този тип услуги по-категорично навлизане в плановете за градския транспорт.

Easy Taxi, която започна да действа в Латинска Америка, Grab в Югоизточна Азия и френският оператор Le.Taxi сключиха през декември споразумение със Световната банка и други организации, за предоставяне на данните за трафика, генерирани от GPS устройствата на техните шофьори, според лиценз за отворени данни.

Анализите от данните в уебсайта Movement са достъпни според условията на лиценза „Creative Commons, Attribution Non-Commercial“, т.е. използването на данните за комерсиални цели е забранено.

Uber създаде и уеб сайт за предоставяне на информацията. Достъпът до данните на уеб сайта ще бъде предоставян първоначално само по покана, но компанията обещава скоро да го предостави свободно на всички. Анализите от данните в уебсайта Movement са достъпни според условията на лиценза „Creative Commons, Attribution Non-Commercial“, т.е. използването на данните за комерсиални цели е забранено.

„Услугата Uber е налична по 24 часа, 7 дни в седмицата, затова можем да сравняваме условията за пътуване в различни часове от деня, в различните дни от седмицата или месеци, да установяваме как времената за пътуване зависят от големи събития, затваряне на пътища и други събития, които се случват в града“, обясняват от Uber

При промяната на правилата за лична неприкосновеност, направена през юли 2015 г., компанията обяви, че ще следи местоположението на устройствата на своите потребители, дори когато не ползват нейните услуги, а приложението работи само във фонов режим.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас