Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ проекти
29 дек
2016
 
 

Фючър Енерджи повери управлението си на SAP IS-U

4614 прочитания
Страница 1 от 2

Фючър Енерджи ООД (Future Energy) е българска компания, която се занимава с доставка на електрическа енергия на свободен пазар до крайните потребители – фирми и домакинства. Дейността й стартира през 2011 г. след получаване на лиценз за търговия с електрическа енергия.

Днес бизнесът на компанията обхваща територията на цяла България и Балканския полуостров. Разполага с клонове в най-големите градове в страната, собствен търговски екип и иновативен подход в управлението и развитието на компанията. Към момента за нея работят 80 души в България.

Прочетете още: През 2017 г. Google ще премине изцяло на възобновяема енергия

От Фючър Енерджи подчертават, че са първата компания, която е предложила на клиенти фиксирани тарифни планове за закупуване на електрическа енергия. Tова на практика e първата компания на пазара на дребно на електроенергия.

В резултат на динамично развиващия се пазар и непрекъснато растящия обем от работа, клиенти и бизнес процеси, от Фючър Енерджи започват да търсят решение за оптимизация, което да доведе до високи резултати и максимална ефективност.

„Мащабът на нашата работа е огромен и потенциалният брой клиенти се измерва в милиони. Дейността на нашата компания достигна до критичната си маса при обработката на данни от досегашните системни решения – обяснява Александър Топузов, SAP Project Manager във Фючър Енерджи. – За да продължим да обслужваме нашите клиенти качествено, се изискваше ново, по-ефективно системно решение. Така стигнахме до продуктите на SAP.“

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА

Име на проекта: SAP ISU – Интегрирано информационно решение за управление на бизнес процесите във Фючър Енерджи

Възложител: Фючър Енерджи ООД

Изпълнител: BG Business Solutions

Локации: България и Балканския полуостров

Дата на стартиране / приключване: 01.12.2015 / 01.09.2016

Категория: Средни и малки компании (над 10 до 250 души персонал)

Компанията започва поетапно внедряването на SAP IS-U, като практическата цел е този софтуер да обхване всички нейни бизнес процеси:

  • Администрация;
  • Счетоводство;
  • Планиране;
  • Покупки и продажби на вътрешен пазар – търговия на едро и дребно;
  • Маркетинг и комуникации – обслужване на клиенти, като за целта са внедрени още SAP Hybris и SAP С4С.

Фючър Енерджи е първата, от компаниите работещи на свободен пазар, която инвестира в софтуерно решение като SAP IS-U и е единствената в сектор енергетика, която имат закупени над 10 модула.

Съдържание на решението

Споменатият SAP IS-U (Industry Specific Solution for Utilities Industry) е модул, насочен към доставчиците на комунални услуги, който обработва входящо/изходящия поток от документи. На него са поверени и данните, получавани от мрежовите дружества и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), а като краен резултат подготвя информацията за фактуриране. От компанията подчертават, че ERP системата е за крайни клиенти и обемът на информацията е огромен.

Процесите, свързани с търговия на едро на електроенергийни и неелектроенергийни услуги и продукти, обхващат покупките и продажбите и се обслужват от модулите SAP ММ (Material Master) и SAP SD (Sales and Deliveries), където се създават и подготвят за фактуриране всички покупки и продажби на едро.

Налице е и модул за планиране, прогнозиране и балансиране (SAP BPC – Business Planning and Consolidation). Благодарение на почасови данни за всеки един контрагент се прогнозират и планират всички покупки и продажби на клиенти на едро и дребно в краткосрочен (на дневна база), средносрочен (на месечна база) и дългосрочен план (на годишна база). В този модул се генерират документи в различни формати, които се изпращат към съответните системни оператори в България и чужбина.

Модулът за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) представлява облачна система само за клиенти на дребно (SAP C4C - Cloud for Customer). Той обхваща цялостния процес на организация и комуникация с клиенти на дребно. В това число влизат създаване на база от данни, осъществяване на цялостния процес на продажба към крайни клиенти; администриране на документооборот; контрол и статистическо измерване на процеса, свързан с продажбите.

Финансово-счетоводният модул (SAP FI/AA – Financial Accounting/Asset Acounting) обхваща всички счетоводни операции и най-вече фактурирането на крайни клиенти. Той дава пълна функционалност при осчетоводяването в среда SAP. Модулът се свързва с вградения „Контролинг“ модул (SAP CO – Controlling) - и двата заедно се явяват високоефективно софтуерно решение. Благодарение на последния компанията може да следи стриктно разходно-приходната част, което, от своя страна, предоставя нужните данни за решения в реално време. Контролингът позволява също проследяване изпълнението на заложените финансови бюджети, а това, от своя страна, развързва огромен ресурс.

Тази информация е необходимата база за вземане на стратегически решения в краткосрочен и средносрочен план.

Следва на 2 стр.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас