Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
06 яну
2017
 
 

Nissan ще изкара по улиците своя безпилотна кола до 2020 г.

Шофьорите обаче ще са „на повикване“, за да помагат при трудни ситуации.

2619 прочитания

Nissan разработва технология, която ще успее да „пусне на улиците в Токио“ безпилотни коли през 2020 г.

Целта на проекта е да има безпилотни търговски превозни средства, които да доставят пакети или да превозва хора на къси разстояния. Работата ще започне тази година заедно с DeNA, японска интернет компания, а първоначалните тестове се очаква да се проведат в специални тестови зони за безпилотни коли в Япония.

2020 г. е доста агресивна цел, но Nissan вероятно включва в своите планове и Олимпиадата в Токио. Много японски компании имат подобни проекти, с които да впечатлят посетителите на Олимпийските игри и да помогнат на страната да се представи добре.

Прочетете още: Renault Nissan планира 10 автономни коли до 2020 г.

Ключова част от безпилотната технология е нещо, което Nissan нарича „безпроблемна автономна мобилност“. На практика това е човек помощник на повикване, който да помага на автономните автомобили когато се сблъскат с нещо, за което не са програмирани.

Карлос Госн, CEO на Nissan

Например ако шофьор се срещне с нещо, което блокира половината път, той би изчакал, докато е безопасно, а след ще заобиколи препятствието през насрещното платно. Автономната кола е програмирана никога да не пресича централната линия, така че може да стои зад препятствието с часове.

Работейки с Научния център на НАСА Ames в Силициевата долина, инженерите на Nissan от близкия технологичен център демонстрираха версия на технологията, която разчита на човек оператор. Той поглежда данните от сензора в колата, за да разбере какъв е проблемът, и след това праща инструкции какво да се прави.

„Тази технология ще даде възможности повече автономни коли да изляза скоро на пътя“, каза Карлос Госн, CEO на Nissan, по време на уводната му реч на CES 2017.

Nissan е определила 4 нива на технологии в стремежа си да създаде напълно автономна кола.

Първата технология позволява на колите да се движат в рамките на пътната лента и да спазват безопасна дистанция от другите коли. Тя вече е реалност в Япония. Нарича се ProPilot и е внедрена в минивана Nissan Serena, ще се появи и в новата версия на електромобила Nissan Leaf.

Етап две е система за автономно шофиране на многолентови магистрали, като тук се включва и способност за смяна на лентата. По плана това трябва да се появи в колите на компанията през следващата година.

Третият етап е напълно автономно шофиране в града. Това е нивото на обслужване, което Nissan се надява да стартира в Токио през 2020 г.

Финалният етап е напълно автономна кола, която може да се движи навсякъде. Nissan не обяви планиран срок за тази технология, но каза, че ще засили тестовете, така че и тя да стане реалност някога.

Преди няколко месеца Nissan обяви, че планира да предложи 10 модела на коли с вградено ниво на автономно шофиране до 2020 г.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас