Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
05 яну
2017
 
 

До 2020 г. услуги в умните градове ще имат достъп до лични данни

3521 прочитания

Ускоряващите се промени, случващи се в технологичната и социалната сфера, принуждава ИТ отделите в правителствените организации да експериментират при реализирането на проекти за умни градове и отворени данни. Ефективното управление ще позволи на властите да се намират в центъра на технологичните иновации в обществото.

По прогнози на Gartner до 2019 г. около половината от жителите на градове с население над 1 млн. души ще могат да се възползват от възможностите на информационни системи, попадащи в категорията „умен град“. За тази цел обаче те ще трябва да споделят свои лични данни. Техният обем ще нараства паралелно с по-нататъшното разпространение на потребителските устройства и Интернет на нещата.

Прочетете още: Умните градове трябва да работят заедно върху сходни проблеми

С цел увеличаване на ефективността и удобството информационните системи процесите по обмен на данни ще се ускоряват. Днес тяхната сложност се счита за едно от основните препятствия пред пълноценното взаимодействие между гражданите и правителствените структури. За да получат отговор на въпроса „Мога ли да гласувам?“, например, жителите трябва да изучават сложни процедури и правила в редица сайтове. Нови диалогови платформи, на базата на виртуални помощници и ботове, показват ясни предимства на фона на традиционното „сърфиране“ от страница на страница.

Градските власти също се адаптират към случващите се промени. Управлението на публичната сигурност в щата Юта, САЩ, например предлага полагане на практически изпит за получаване на право за управление на МПС с използване на услугата Amazon Echo, а властите в Сингапур, заедно с Microsoft, разработват ботове на редица услуги, насочени към гражданите.

Обемът на данните, генерирани в процеса на взаимодействието на жителите с държавните органи, бележат бърз ръст, което кара властите да създават портали с отворени данни. Те, на свой ред, способстват за увеличаването на ефективността при работата на различните ведомства, разширяването на обхвата на иновациите и стимулират участието на хората в градския живот.

В някои градове, като Копенхаген, Дания, вече са създадени борси за данни, осигуряващи на потребителите достъп до търсената от тях информация. Следващ етап трябва да бъде изграждането на пълноценни пазари, призвани да извличат ценното от събираните Големи данни. По оценки на Gartner до 2020 г. изгода от тях ще започнат да получават 20 на сто от общинските организации. Потребителите ще „заплащат“ за услугите чрез предоставяне на достъп до своите лични данни, а предприятията – чрез плащане на процент от дохода, получен от използването на дадената информация.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас