Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
05 яну
2017
 
 

Автопроизводители правят обща платформа за взаимодействие с телефона

Toyota, Ford, Suzuki и Mazda са някои от поддръжниците на новия консорциум

1405 прочитания, 0 коментара

Автомобилните производители Ford и Toyota обявиха на CES 2017 консорциума SmartDeviceLink, организация с идеална цел, която да управлява софтуер с отворен код за взаимодействие на смартфон приложения под Android и iOS с техните автомобилни инфоразвлекателни системи.

Toyota, Ford, Suzuki и Mazda са някои от поддръжниците на новия консорциум

Mazda Motor, PSA Group, Fuji Heavy Industries и Suzuki Motor са сред първите автомобилни производители, членове на консорциума.

Прочетете още: Volvo и Autoliv създават софтуерна фирма за автономни коли

Elektrobit, Luxoft и Xevo се присъединиха като първи членове от страна на доставчиците, а Harman, Panasonic, Pioneer и QNX подписаха писма за намеренията си да се присъединят, гласи съобщението от Ford и Toyota.

Поделението на BlackBerry QNX Software Systems вече е в основата на инфоразвлекателната система Sync 3 на Ford, като канадската компания измества фокуса си към софтуера, включително автомобилни приложения.

Използвайки платформа с отворен код, производителите на коли се надяват да си осигурят стандарт, чрез който да интегрират приложения с дисплея на колата, с волана и с гласовото разпознаване. Наличието на една обща платформа, адаптирана от много автомобилни производители, би привлякла разработчиците, които ще се възползват от една свързваща технология, използвана от всички участващи автомобилни производители.

Проектът с отворен код ще бъде управляван от Livio, млада софтуерна фирма, придобита от Ford през 2013 г., която ще работи с ранни внедрители за създаването на интерфейсите за всяка автомобилна среда.

Apple и Google вече предлагат технологии, които интегрират смартфоните в инфоразвлекателните системи на колите, като те се възприемат от много автомобилни производители. Самата Ford каза през януари м.г., че се интересува от редица смартфон функции, които могат да бъдат контролирани от интерфейсите на колата чрез добавяне на поддръжка за Apple CarPlay и Android Auto, а след това пусна много приложения за своята автомобилна комуникационна система Sync, достъпни в част от моделите.

SmartDeviceLink е базиран на разработката на Ford за нейния софтуер AppLink като част от усилията на общността с отворен код през 2013. Свързващият интерфейс AppLink, предаден на Genivi Alliance, дава възможност на шофьорите да поемат контрола от съвместимите смартфон приложения чрез бутони на автомобилното табло или чрез гласови команди. Той вече е наличен в над 5 милиона коли в целия свят.

Toyota Motor обяви през януари 2016 г., че ще възприеме технологията SmartDeviceLink в своите коли. Автомобилни производители като PSA Peugeot Citroën, Honda, Mazda и Subaru също обмислят да добавят софтуера, заяви тогава Ford. Toyota планира да пусне телематична система, която интегрира SmartDeviceLink, някъде през 2018 г.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас