Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
30 дек
2016
 
 

Системата за онлайн покупка на билети за влак бе сертифицирана

Системата, разработена от Информационно обслужване, вече се ползва от всички жп гари и бюра в страната.

4386 прочитания

Системата на Информационно обслужванеза онлайн покупка на билети за влак официално бе сертифицирана от Българския институт по метрология, съобщиха от държавната ИТ компания.

Централизираната система за издаване на билети и резервации в реално време за ползване на услугите на „БДЖ Пътнически превози“ е разработена от Информационно обслужване и се ползва от всички жп гари и бюра в страната. Тя обслужва всички железопътни дестинации в България. Чрез нея се предоставя възможност за закупуване на билети и от кондуктора във влака. Тя е достъпна чрез интернет от всяка точка в света, обясняват от компанията.

Пътниците, които се качват от гари и спирки, на които няма каса, могат да закупят билет именно чрез тази система от кондуктора във влака. Билетоиздаването във влак работи чрез мобилна интернет връзка с централния сървър. Извършва се през мобилно устройство – таблет и мобилен принтер за отпечатване на билета. Всички данни се съхраняват на централния сървър, а таблетът служи единствено като средство за достъп до тях.

Прочетете още: Най-големите ИТ проекти на системните интегратори

Системата дава възможност за издаване на различни видове билети – стандартен билет за 1 или повече пътници, малка група, семеен билет, кредитен билет, глоби и други; избор на маршрут „от - до“ с възможност за еднопосочно или двупосочно пътуване; избор на влак/влакове; избор на класа на пътуване, запазено място според предпочитание на пътника, прилагане на намаление с жп карта, талон за превоз на колело или домашно животно.

Проектът за въвеждане на тази централизирана система бе представен за първи път в края на 2013 г. В средата на тази година по време на официалното откриване на жп отсечките Димитровград – Симеоновград и Любимец – гръцка граница в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на транспорта, ИТ и съобщенията Ивайло Московски, беше направена първата демонстрация за покупка на билет във влак, коментират от Информационно обслужване.

Платформата дава възможност за контрол от страна на кондуктора във влака. В случай на нередовен пътник кондукторът може не са да издаде билет за нередовен пътник, а и да наложи глоба спрямо тарифите на Националния железопътен превозвач.

„Валидирането на билетите позволява на Звеното за вътрешен контрол на БДЖ „Пътнически превози“ да подобри контрола над изпълнението на служебните задължения на кондукторите. Всяко действие на служителите, които работят с тази система, се записва и може да бъде проследено“, обясняват от Информационно обслужване.

Централизираната платформа замества досегашната система за билетоиздаване, която повече от 20 години не е модернизирана. Новата система обхваща цялостната дейност на БДЖ „Пътнически превози“, включително разписания, композиране на влакове, маршрутизация, тарифиране, контрол, отчитане на приходите от пътници спрямо счетоводни, маркетингови и статистически данни в реално време.

ИТ компанията допълнително е реализирала интеграция на автоматично въвеждане на данните от Графика за движение на влаковете в реално време. „Това ще улесни и подобри значително работата на системата и ще елиминира необходимостта от ръчно управление от страна на служителите на БДЖ „Пътнически превози“, допълват от Информационно обслужване.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас