Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
27 дек
2016
 
 

Топ тенденции при персоналните компютри през 2017 г.

4756 прочитания
Страница 1 от 2

Въпреки че някои специалисти считат персоналните компютри за "динозаври" в днешната обилна епоха, тези машини все още са масови не само в домовете на обикновените потребители, но и в офисите на фирмите. Технологични тенденции като намаляването на размерите и енергопотреблението, размиването на границите между типовете устройства, както и навлизането на нови технологии като виртуалната реалност, 4K видеото и 5G връзките имат потенциал да вдъхнат нов живот в PC продуктите. Това са основните технологии и тенденции, които ще влияят на тази категория продукти през 2017 г.

1. Компютри за виртуална реалност

Устройствата за виртуална реалност (VR) ще се предлагат в най-различни размери и форми, като някои на практика ще представляват компютри, които се поставят на главата. Dell, Asus, Lenovo и HP се очаква да пуснат свои продукти, които ще позволяват на потребителите да си взаимодействат с триизмерни обекти, наложени върху реалния свят (т.нар. добавена реалност – AR). Те ще предлагат ново ниво на интеракцията човек/компютър, по-лесен и забавен начин за създаване на триизмерни обекти, играене на игри, гледане на филми, провеждане на разговори и т.н. Тези „холографски компютри“ ще са базирани на процесори от Intel, ще разполагат с вградени графични ускорители и вероятно специални камери, способни да разпознават обекти, да измерват разстояния, и ще предлагат нов поглед върху заобикалящата среда.

2. Цените на продуктите за съхранение на данни ще растат

Цените на SSD дисковете се увеличават заради недостатъчни наличности и това може да повлияе на пазара на лаптопи, 2-в-1 компютри и твърди дискове. Ноутбуците с 512 GB флаш дискове са доста скъпи в момента, като повечето компании акцентират върху 128 и 256 GB модели.

Прочетете още: Продажбите на VR и AR очила ще се удвояват ежегодно до 2020 г.

3. Разговор с компютъра

Конкуренцията между гласовите помощници Siri на Apple, Alexa на Amazon, Google Assistant и Cortana на Microsoft може да стане още по-интересна през следващата година. Потребителите на Windows 10 ще могат да активират Cortana от по-голямо разстояние, благодарение на технология, разработвана от Intel и Microsoft. В момента функционалността работи най-добре, когато потребителят е в непосредствена близост до компютъра си. Възможността за „повикване“ на помощника отдалеч ще превърне Windows-базирани продукти в директни конкуренти на Amazon Echo. Cortana предлага доста повече възможности, като достъпване на информация в облака, разговори с чат ботове, проверка на електронната поща и т.н.

4. Задълбочаване на конкуренцията между AMD и Intel

Intel е безспорен лидер на пазара на персоналните компютри вече над десетилетие, но AMD не се предава и възнамерява да отправи предизвикателство на конкурента си със задаващата се серия процесори Ryzen. Здравословната конкуренция е добра новина за потребителите, като някои може да преминат „в лагера“ на AMD. Според компанията новият чип е 40% по-бърз от настоящите предложения на пазара, което на хартия изглежда  впечатляващо. Процесорите Ryzen ще навлязат първо в геймърския сегмент и едва след това в масовите компютри. Те ще се конкурират директно със задаващата се Kaby Lake архитектура на Intel и с очаквания 10-нанометров (Cannonlake) чип в края на 2017 г.

5. ARM-базирани Windows компютри, отново

Първите персонални компютри, базирани на ARM чипове, работеха с Windows RT и се оказаха провал. Microsoft обаче не се предават, особено имай ки предвид задаващото се пето поколение мобилни комуникации (5G) и факта, че постоянната свързаност става задължителна дори за лаптопа. Компанията обяви, че през следващата година ще бъдат пуснати продукти с Windows 10, базирани на процесора Snapdragon 835, който ще се използва и в смартфони. Тези супертънки компютри ще разполагат с вградени модеми и дълъг живот на батерията. Те ще могат да работят с Win32 приложения, писани за x86 архитектура, но чрез емулация. Засега никой производител не е обявил подобни продукти и по всяка вероятност компаниите ще са предпазливи след фиаското с Windows RT. Също така Snapdragon е далеч по-малко производителен от продуктите от висок клас на Intel или AMD и в началото няма да поддържа 64-битови приложения. Емулацията може да ограничи възползването от пълния потенциал на хардуера.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас