Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
22 дек
2016
 
 

Служител съди Google заради вътрешна цензура

3610 прочитания
Страница 1 от 2

Мениджър в интернет гиганта Google е завел дело, в което обвинява компанията, че принуждава служителите си да спазват незаконни споразумения, политики и практики за конфиденциалност. Според него, освен всичко друго, те забраняват на сътрудниците да провеждат дори вътрешни разговори, касаещи незаконно поведение и опасни продуктови дефекти поради страх, че подобна информация може да послужи за основание за стартиране на съдебни процеси или санкции от страна на правителството.

Според жалбата предполагаемите политики, за които се твърди, че нарушават законите в щата Калифорния, ограничават правата на служителите да комуникират, да работят или да информират обществото или компетентни служби за нередности в Google. Според подадените в съда данни на сътрудниците е забранено „да говорят със семейството и приятелите си ако смятат, че техният началник може да върши по-добре работата си“.

Жалбата рязко контрастира с пропагандираната от Google вътрешна култура и работна среда.

Прочетете още: Безпилотната кола на Alphabet вероятно ще има все пак волан

„Политиките забраняват на служителите да разкриват всички свои умения, знания, както и цялостното преживяване в Google, когато работят с нов колега“ е написано в жалбата, подадена в съд в Сан Франциско.. Там е посочено още, че екипът за глобални разследвания в Google „разчита на „доброволци“ за докладване на служители, които споделят (фирмена) информация“.

Чрез програма наречена „Stopleaks“ Google подканва сътрудниците да докладват „странни неща“ около себе си, като например ако някой поиска детайлна информация за работата на свой колега.

В иска се говори още, че Браян Кац, директор на глобалната програма за разследвания, е въвел в заблуждение около 65 хил. души в компанията за това, че ищецът е уволнен за предаване на информация на пресата, без да споделя името му. Т.е. той е бил използван като изкупителна жертва, за да се гарантира, че останалите служители ще спазват установените правила.

През септември т.г.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас