“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
22 дек
2016
 
 

ƒ—  ще отпуска кредити по програмата Д»нициатива за ћ—ѕУ на ≈»‘

4524 прочитани€

√аранционно споразумение по програма „»нициатива за ћ—ѕ“ за предостав€не на гаранции по отпускани кредити на малки и средни предпри€ти€, по смисъла на «акона за малките и средни предпри€ти€, сключи Ѕанка ƒ—  ≈јƒ с ≈вропейски€ инвестиционен фонд (≈»‘). ƒоговорът е подписан на 19 декември 2016 г.

ѕрограмата "»нициатива за ћ—ѕ" за Ѕългари€ е съвместен инструмент на ≈вропейската комиси€ и ≈вропейски€ инвестиционен фонд, създаден специално, за да увеличи кредитирането на реалната икономика, откриването на работни места и насърчаването на растежа. Ќа тази основа ≈вропейската комиси€ одобри оперативната програма за малки и средни предпри€ти€ за Ѕългари€, за да подпомогне увеличаването на конкурентоспособността на местни малки и средни предпри€ти€. Ѕългари€ е първата държава от региона, ко€то ще се възползва от възможностите на инструмента за ћ—ѕ финансиране.

ѕрочетете още: Ѕанка ƒ—  е най-ефективната банка за 2015 година

Ѕанка ƒ—  ще отпуска средства за сделки на бизнес клиенти по програмата, които ще бъдат покривани при гаранционен процент от 60% и ще се отпускат на компании от всички сектори на икономиката без традиционно изключените (оръжи€, хазарт, производство и търгови€ с алкохол). ќт обхвата на гаранционната схема са изключени и първичните земеделски производители, както и реализирани проекти по програма JEREMIE. Ќе се финансират и разходи по проекти, които получават финансиране от друг инструмент на ≈вропейските структурни и инвестиционни фондове (≈—»‘) или на ≈—, или финансиране от същи€ инструмент на ≈—»‘ по лини€ на друга оперативна програма. ћ—ѕ транзакциите се ползват с подкрепа от ≈вропейски€ съюз по лини€ на ќперативна програма „»нициатива за ћ—ѕ“ 2014-2020 с финансиране от ≈‘––, „’оризонт 2020“, както и съфинансиране от ≈вропейски€ инвестиционен фонд и ≈вропейската инвестиционна банка.

— гаранциите по програмата Ѕанка ƒ—  ще отпуска както инвестиционни, така и оборотни кредити, като общата експозици€ към дадено ћ—ѕ не тр€бва да надвишава 5 000 000 EUR (9 779 000 BGN). ћинимални€т матуритет на сделките, гарантирани по програмата, е 24 месеца, а максимални€т – 12 години, включително и съответни€ гратисен период, ако има такъв. ѕо отношение на револвиращите ћ—ѕ сделки, максимални€т матуритет е 4 години.

„рез подписаното —поразумение Ѕанка ƒ—  ≈јƒ ще осигури на своите насто€щи и бъдещи бизнес клиенти възможности за предостав€не на по-лесен достъп до финансиране на фирми и ще стимулира предприемачите да развиват нови проекти, както и да мисл€т за растеж, което е важен фактор за подобр€ване на ц€лостната икономическа среда, подчертават от кредитната институци€. ќт там допълват, че вече три години успешно функционира мрежа от центрове за обслужване на бизнес клиенти, чрез ко€то банката може да осигури приоритетно разглеждане на кредитни искани€ по ѕрограмата "»нициатива за ћ—ѕ".

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас