Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
22 дек
2016
 
 

71% от предприятията в света вече събират данни за IoT

Предприятията планират да увеличат своите инвестиции в Интернет на нещата с 33% през следващите 12 месеца.

3490 прочитания

Анкета сред 1000 корпоративни ИТ купувачи в целия свят показва, че 71% от компаниите събират днес данни за инициативи в областта на Интернет на нещата (IoT). Проучването IoT Organizational Dynamics на анализаторите от 451 Research показва, повишаване с 3 процентни пункта спрямо подобно изследване през миналото тримесечие, фокусирани върху ключовите IoT проекти.

Предприятията планират да увеличат своите инвестиции в Интернет на нещата с 33% през следващите 12 месеца.

Прочетете още: Червей до датчика: Какво се случва при лоши IoT данни?

Сигурността остава сериозен проблем, като 50% от респондентите я цитират като водеща пречка пред IoT внедряванията. 41 на сто пък смятат, че все още не виждат реална възвръщаемост на инвестициите (ROI) в подобни проекти.

Въпреки това организациите придвижват ускорено свои IoT инициативи и „разтварят портфейлите си“ за поддръжка на IoT внедрявания. Корпоративните ИТ отдели с вече стартирани инициативи в тази област очакват инвестициите им за тези проекти да нараснат с 33% през следващите 12 месеца.

Проучването на 451 Research показва, че IoT внедряванията и използването на IoT ще бъде особено интересно за корпоративни инициативи в категориите на интензивни транзакции и големи обеми данни като анализите на данни и сигурността. Специфични IoT проекти включват неща като събиране на данни и анализи на финансови, здравни и индустриални функционалности; надеждност и отказоустойчивост на критични за мисията бизнес сървъри и приложения, както и мониторинг на ефективността и разходите, свързани със специфични бизнес операции или отдели, например болнични кабинети за спешна помощ.

Освен това значителна част от IoT промените „се случват“ по естествен начин, тъй като корпоративните ИТ системи, мрежи и инфраструктури се превръщат в „IoT съвместими“ с помощта на интелигентни датчици и способности за прогнозен анализ, вградени в ИТ оборудване като дънни платки, устройства (камери и системи за отопление, климатизация и охлаждане), сървъри, приложения, смартфони, комутатори и маршрутизатори.

Когато става дума за въвеждане на IoT в предприятието, надделяват прагматизмът, казва Лаура Дайдио, директор проучвания в 451 Research. - Данните от изследването показват, че предприятията използват в момента IoT за практични технологични цели, които има незабавен и измерим ефект върху ежедневните операции, подобрявайки ефикасността и повишавайки приходите.”

Проучването показва още, че анализът на данни играе все по-критична роля в предоставянето на добавена стойност към екосистемите в областта на IoT, като 69% от респондентите използват данни от крайни IoT точки (за целите на сигурността и регулаторната съвместимост), така че да намалят риска.

90 на сто от предприятията ще увеличат разходите си за IoT в следващите 12 месеца, а 40% от респондентите ще вдигнат с 25% до 50% инвестициите си, свързани с IoT, в сравнение с 2016 г.

Пример за IOT данни, събирани от оборудване, устройства и свързани крайни точки

Предприятията не са на едно мнение относно липсата на достатъчно умения в областта на Интернет на нещата. 54% от респондентите казват, че липсата на обучен IoT персонал не е проблем за тяхната организация, докато 46% твърдят, че много трудно запълват позициите, свързани с IoT. Тази група добавя, че липсата на задълбочена експертиза се усеща най-вече в областта на сигурността на IoT. 68% от корпорациите вече се възползват от предимствата от IoT данните за оптимизиране на операциите като осъществяване на превантивна поддръжка, намаляване времето за престой на индустриално оборудване и при управление на автомобилния парк. 42% от предприятията използват IoT данни при разработката на нови продукти или за подобряване на съществуващи продукти и услуги.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас