Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Безжични
19 дек
2016
 
 

ЕС постигна споразумение за освобождаване на 700 MHz за мобилни мрежи

До 30 юни 2020 г. държавите от ЕС трябва да променят предназначението на радиочестотната лента около 700 MHz.

1337 прочитания, 0 коментара

Координираното използване на ключовата честотна лента около 700 MHz в страните от Европейския съюз ще даде възможност за развитието на 5G мрежите до 2020 г. Неофициално споразумение по тази тема е постигнато на 14 декември между Словашкото председателство и Европейския парламент. Освобождаването на този ресурс ще даде възможност за по-висока скорост и по-добър достъп до мобилен интернет в цяла Европа, но и ще задоволи потребностите от радиочестотен спектър за нуждите на ТВ и радиоразпръскването. Резултатът от преговорите ще бъде представен за одобрение от държавите членки в началото на 2017 г., гласи официалното съобщение на Европейския съвет.

Според Арпад Ерсек, министър на транспорта, строителството и регионалното развитие на Словакия, „радиочестотният спектър е ценен ресурс, който трябва да се използва разумно и стратегически. Освобождаването на радиочестотната лента около 700 MHz за безжична широколентова технология е решение, което е от полза за всички — цифровата индустрия, аудиовизуалния сектор и всички потребители. То осигурява дългосрочна регулаторна сигурност и е от съществено значение за навлизането на технологиите от пето поколение (5G). Това означава по-добра свързаност навсякъде.“

Съгласно споразумението до 30 юни 2020 г. държавите от ЕС трябва да променят предназначението на радиочестотната лента около 700 MHz (честотите от 694 до 790 MHz) и да я заделят за безжични широколентови услуги. В надлежно обосновани случаи се допуска забавяне с не повече от 2 години, като подобни причини може да са нерешени въпроси за координирането на спектъра със съседни страни, които не са членове на ЕС (за България това са Сърбия, Турция и Македония), или имат нужда от повече време за освобождаване на лентата от ТВ и радиоразпръскването.

Прочетете още: 5G ще роди нови бизнес модели и приходи за мобилните оператори

В момента споменатият диапазонът 470 до 790 MHz се използва широко за цифрово телевизионно излъчване и за безжични микрофони, например в театри и по време на концерти и спортни прояви.

Радиочестотната лента около 700 MHz осигурява висока скорост и отлично покритие на мобилните 3G и 4G мрежи както в големите градове, където подобрява покритието вътре в сградите, така и за предоставянето на мобилна свързаност на отдалечени селища и на потребителите по магистралите.

Координирано използване на 700 MHz за мобилни комуникации ще подобри условията за бизнес, ще стимулира търсенето на повече услуги и ще способства за икономическото развитие, обясняват от словашкото председателство.

Гюнтер Йотингер, еврокомисар за цифровата икономика

Целенасоченото преразпределяне на радиочестотния спектър за мобилна свързаност ще улесни разгръщането на 5G технологиите, които ще осигурят по-голям капацитет на безжичните мрежи и повсеместна свързаност, а това ще даде възможност за реално въвеждане на иновативни услуги включително дистанционни здравни услуги, свързани автомобили и интелигентни инфраструктури. „Координираното използване на 700 MHz е огромна крачка напред по пътя на ЕС към 5G“, допълва Гюнтер Йотингер, еврокомисар за цифровата икономика. Андрус Ансип, вицепрезидент на ЕК за Единния цифров пазар, също приветства споразумението, подчертавайки, че то отваря пътя за следващото поколение 5G комуникационни мрежи и за Интернет на нещата.

Услугите за радиоразпръскване, между които цифровата телевизия и безжичните микрофони, ще продължат да се ползват с предимство в радиочестотната лента под 700 MHz (470—694 MHz) поне до 2030 г., в зависимост от националните потребности. „Това осигурява на аудиовизуалния сектор дългосрочна регулаторна предвидимост, така че той да продължи да предоставя и развива услуги и да си набавя нужните инвестиции“, коментират от ЕС.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас