Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
16 дек
2016
 
 

Високотехнологичният бизнес е против данъчни и нормативни промени

Спекулирането с темата за увеличаване на данъците води до силен отлив на инвестиции, от което губят и бизнес, и домакинства, твърдят представителите на ИТ, аутсорсинг и автомобилния сектори.

3504 прочитания

Компаниите от едни от най-активно работещите „на светло“ отрасли на родната икономика – ИТ, аутсорсинг и автомобилния сектори, се обявиха открито срещу завърналата се в публичното пространство тема за промяна на данъчното облагане в България.

Компаниите от едни от най-активно работещите на светло отрасли на родната икономика – ИТ, аутсорсинг и автомобилния сектори, се обявиха открито срещу завърналата се в публичното пространство тема за промяна на данъчното облагане в България.

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор у нас – Българската аутсорсинг асоциация (БАА), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Фондация “Клъстер информационни и комуникационни технологии” (ИКТ Клъстер) и Сдружение Автомобилен Клъстер България изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната, законодателната власт и лидери на водещи политически партии, в което изразяват категоричната си позиция против промяна на данъчното облагане в страната.

Прочетете още: МОН и браншовите ИТ асоциации подписаха историческо споразумение

В становището се посочва, че е необходимо обединяването на усилията на всички ангажирани страни в подкрепа на установилата се дългосрочно предвидима и устойчива нормативна и данъчна среда у нас.

Компаниите подчертават, че финансовата и социална стабилност са възможни само при устойчива бизнес среда, осигуряваща основните икономически показатели: трудова заетост, размер на доходите, събираемост на данъци и социални осигуровки, стандарти и стабилност на платежния баланс чрез стимулиране на износа.

Данните показват, че тези индустрии се превръщат в структуроопределящи за българската икономика, благодарение на все по-голямото засилване на внедряването и работата с високи технологии. Доказателство за тенденциите са броят на заетите служители, които са над 5-6% от работната ръка в страната, както и високият темп на растеж на размера на заплатите и възнагражденията.

Днес високотехнологичните фирми у нас формират значителна част от БВП на страната - за 2015 г. този принос бе в размер на над 8% за аутсорсинг, разработка на софтуер, информационни технологии и 4% на автомобилната индустрия.

Продължителното присъствие на темата за увеличаване на данъците в България ще доведе до силен отлив на инвестиции, от което ще загубят всички и пряко потърпевши ще бъдат гражданите и домакинствата, се казва в становището. Допълнителен риск е други държави от Централна и Източна Европа да се наложат като по-атрактивни дестинации за инвестиции и бизнес.

В заключение, водещите компании от високотехнологичния сектор изразяват готовността си за дългосрочно партньорство с държавата за надграждането за установяване на благоприятна бизнес и данъчна среда.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас