Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
15 дек
2016
 
 

Отдалечена работа в облака предлага русенска фирма

2751 прочитания

Компютърно работно място в облака предлага русенската фирма ИНСЕС, като по този начин дава възможност на потребителите да качат всички свои програми и файлове в облака. Услугата, наречена myClusterDesktop, предоставя облачно пространство и ресурси, всички необходими лицензи, технически експерти, антивирусна защита и ежедневни архиви на цялата информация.

Всички устройства на клиента като принтери, скенери и електронни подписи се настройват за работа с акаунта на потребителя в облака. Достъпът до виртуалното работно място става през всеки компютър, таблет, телефон или дори през смарт телевизор, обясняват от компанията.

Облачното работно място включва хардуерно пространство (базовият пакет е за 1 GB памет, 20 BG дисково пространство и 2-ядрен процесор), както и лиценз за Windows, антивирусна програма, автоматично архивиране всеки ден плюс лиценз за MS Office по желание. Във всички пакети е включен и безплатен офис пакет Libre Office. Компанията е създала възможност потребителят да ползва своя скенер, а сканираните документи да се записват директно в облачната му директория.

Прочетете още: Експерти: Дигитализацията на индустрията е жизнено важна за нейното оцеляване и конкурентоспособност

„Всеки клиент получава виртуален диск, на които се съхранява цялата му информация. За сигурност тези дискове имат права на достъп и са криптирани със 1024-битов SSL сертификат. Така само клиентът, който има инсталиран този сертификат в профила си, има достъп до информацията на виртуалния диск“, обяснява Юлияна Парашкевова от ИНСЕС.

Месечната такса включва наем на заделените ресурси за клиент – като памет, процесорни ядра и пространство на виртуалния диск, както и необходимото системно администриране. Всеки клиент може да стартира колкото приложения желае, без това да променя месечната му такса.

За да се ползва облачната услуга, изискванията към локалните ресурси са минимални. „Може да ползвате всеки Android стик, Windows стик, олекотените компютри Raspbery и дори стари компютри с процесор Pentium III например, стига те да могат да стартират приложение (каквото и да е то) за връзка с отдалечен работен плот (remote desktop), добавя тя.

Цената на месец за един лиценз е 35 лева без ДДС, а на сайта има безплатна демо версия на облачната услуга (поради съображения за сигурност достъпът до интернет в демо акаунтите е ограничен).

„Облачното работно място спестява ежемесечни разходи за поддръжка и системно администриране, разходите за компютърни части и UPS, както и време на потребителя, допълва Юлияна Парашкевова. - Счетоводителят може например да подаде месечната декларация за ДДС от всяко място, дори да е на почивка, нужен му е само достъп до Интернет.“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас