Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ERP, CRM, BI
12 дек
2016
 
 

Тенденции при бизнес анализите през 2017 г.

3796 прочитания
Страница 1 от 2

ИТ индустрията винаги е била обект на тенденциите в областта на технологиите и на бизнеса, като в историята й могат да бъдат откроени няколко остри „завоя“. Примери за това са развитието на персоналните компютри, на мрежовата архитектура тип клиент-сървър, на еволюцията на интернет и т.н.

Осем основни „метатенденции“ оказват в момента влияние върху свързаните с ИТ процеси във всяка съвременна компания. Това са дигитализацията, ориентацията към крайния потребител (т.нар. Consumerization), гъвкавата методология на разработка (Agile), сигурността, анализите, облаците, мобилните технологии и изкуственият интелект. Те могат да се считат за двигатели на редица важни тенденции, свързани с използването на софтуерни и други технологични продукти за нуждите на бизнес анализите (BI) и управлението на фирмените данни.

Прочетете още: Големите данни са пазар на стойност $46 млрд. и това е само началото

Наскоро консултантската компания BARC публикува анализ на основните тенденции, който ще влияят пряко на BI през 2017 г. Според допитване до крайни потребители на такива решения петте най-важни области на развитие в сегмента са:

  • Data discovery/visualization – създаване на интерактивни анализи;

  • Self-service BI – получаване на необходимата информация без помощта на ИТ отдела;

  • Master data/data quality management – добрите анализи изискват качествени данни;

  • Analytical databases – специализирани решения за анализи;

  • Data governance – управление на данните, използвани за анализите.

От таблици към интерактивни табла

Таблиците и статичните графики продължават да бъдат най-използваният начин за представяне на информация до потребителите на BI в организациите. Увеличаващите се обеми и разнообразие на данни обаче изискват въвеждане на решения, които да бъдат по-ефективни и по-ориентирани към конкретния потребител. Инструментите за визуализация използват това, в което човешкият мозък е добър – разпознаване на модели с цел „смилане“ на важната информация.

Новите BI решения предлагат интерактивност и богати възможности за визуализиране и филтриране на данните, благодарение на които взимащите решения служители могат бързо да откриват значими тенденции, както какво точно в компанията е или не е свързано с тях. Графични визуализации като диаграми на разсейване, т.нар. tree maps и мрежови диаграми са удачни за изобразяване на големи обеми от информация. Допълнително налице е натиск в посока по-проста и визуално привлекателна интеракция и навигация и данните.

Т.нар. data discovery решения пък целят да предоставят на бизнес потребителите интуитивни решения, така че те да създават свои собствени модели от данни и дори свои методи за предвиждащи анализи и добив на данни. Интерактивното изобразяване на информацията и възможността за самостоятелна обработка все по-често се разглеждат като ключов аспект на специализираните решения.

Следва: BI на самообслужване

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас