“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
12 дек
2016
 
 

“ръмп и »“ бизнесът ще се опитат да изглад€т отношени€та си

ќчаква се двете страни да решат част от натрупаното напрежение на среща тази седмица в Ќю …орк.

2074 прочитани€

Ќовоизбрани€т президент на —јў ƒоналд “ръмп ще се срещне тази седмица в Ќю …орк с шефовете на водещи технологични компании, включително —афра  атц, —≈ќ на Oracle, “им  ук, CEO на Apple, —ат€ Ќадела, —≈ќ на Microsoft, Ћари ѕейдж, —≈ќ на Alphabet и Ўерил —андберг, —ќќ на Facebook.

ѕоканите за срещата са подписани от зет€ на “ръмп и негов съветник ƒжаред  ъшнър, от шефа на кабинета му –ейнс ѕрибъс, и от милиардера предприемач ѕитър “ийл, който по-рано открито застана на страната на “ръмп.

»“ работници от ”ниверситета на  алифорни€ протестират през ноември 2016 г. срещу аутсорсването на техните работни места

ѕрочетете още: “ръмп иска да защити работните места на американските »“ специалисти

¬заимоотношени€та между “ръмп и компаниите от —илициевата долина са много сложни, като н€кои от шефовете на технологичните гиганти открито подкрепиха конкурента от ƒемократическата парти€ ’илъри  линтън за последните президентски избори. »збрани€т нов президент и технологичните фирми имат и различен поглед по проблеми като имиграци€та, аутсорсването навън, чистата енерги€, мрежовата неутралност, криптирането, шпионирането и възстанов€ване на производствени работни места в —јў.

“ръмп например критикува отказа на Apple да помогне на ћинистерството на правосъдието да достъпи информаци€та в iPhone, ползван от терориста в —ан Ѕернардино при атаката минали€ декември. “Ѕойкот на всички продукти на Apple, докато Apple не предаде на властите информаци€та от мобилни€ телефон по отношение на радикалната исл€мски терористична двойка от  алифорн舓, написа “ръмп през февруари. Apple пък об€ви тогава, че ако помогне на ‘Ѕ– да разбие телефона, това ще изисква разработване на нова верси€ на операционната система iOS и отслабване на нейната сигурност.

ѕо време на кампани€та “ръмп каза още, че би накарал Apple да прави своите компютри в —јў вместо в други страни, като това бе част от неговата програма за връщане на работни места в —јў. Apple об€ви на сво€ уеб сайт, че нейните „продукти и иновации са създали почти 2 милиона щатски работни места – от инженери и служители на търговци до доставчици, производители и разработчици на приложен舓. “ръмп атакува и IBM през ноември, за€в€вайки, че „компани€та е съкратила 500 работника в ћинеаполис“ и е дала т€хната работа на хора в »нди€ и други страни. IBM за€ви, че това из€вление е некоректно.

ћеждувременно “ръмп назначи в сво€ екип двама противните на сегашните правила за мрежова неутралност, които да след€т прехода във ‘едералната комиси€ по комуникации FCC, а това предизвика тревоги, че неговата администраци€ може да "обърне наопаки" приетите миналата година правила, които пречат на интернет доставчици да блокират или потискат избирателно уеб трафика или да предлагат платена приоритизаци€.

—ледователно срещата в ср€да може да донесе възможност за сближаване между екипа на “ръмп и ключови технологични ръководители на щатски фирми, въпреки че новоизбрани€т президент също може да се възползва от възможността да прокара своите искани€. “ръмп може да се опита да получи обещани€ от компании като Apple и други да прав€т продуктите си на американска зем€ и да запаз€т работни места в американското производство в сделки, подобни на наскоро сключената с Carrier. “ой може също така да се опита да получи ангажименти от компаниите да проектират »“ продуктите си локално, а не на места като »нди€.

Oracle потвърди, че нейни€т главен изпълнителен директор —афра  атц ще присъства на срещата. Facebook, Apple, Microsoft и Google не коментираха през уикенда тази новина.

IDG News Service

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–агу –агурам, VMware: ћногооблачните среди са основна тенденци€–агу –агурам, VMware: ћногооблачните среди са основна тенденци€

–агу –агурам е оперативен директор във VMware, отговар€щ за продуктите и облачните услуги на компани€та. ¬ интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас