Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
11 дек
2016
 
 

CSC Bulgaria създаде Център за съвършенство за Royal Bank of Scotland

3317 прочитания, 0 коментара

Кевин МакГийди (Kevin McGeady) е Delivery Manager от страна на Royal Bank of Scotland (RBS) по проекта на банката за изграждането на нов Център за съвършенство за софтуерен развой (Center of Еxcellence for Software Development) в Computer Sciences Corporation (CSC Bulgaria) - една от най-големите софтуерни компании у нас.

Проектът стартира в средата на лятото и в рамките на центъра от офисите на CSC в София и Варна вече работят активно 50 висококвалифицирани кадри. Подборът продължава по предварително зададен план, разработен предвид обективните нужди на проекта, и ще приключи до април 2017 г., когато в центъра ще работят 150 ИТ специалисти. 

CSC България е част от глобалното семейство на CSC от 2008 г. насам, когато най-голямата българска компании за разработка на софтуер в страната - Object Builder Software (OBS) - е придобита от американския ИТ гигант. През последните няколко години компанията разшири своята дейност в прилагането на добри практики и международно ноу-хау в разработката на софтуер, управлението на проекти и осигуряването на качеството.

Прочетете още: CSC отпразнува 20 години в България

Кевин МакГийди

Г-н МакГийди, разкажете нещо повече за себе си.

Започнах да се занимавам с компютри още като дете, а на 14 вече програмирах -  първоначално на ZX spectrum (Vector 06 е много подобен). За да запълня времето между зареждането на игри като Green Berret,  реших се захвана с ръководството на моя компютър и се научих на BASIC. Това разпали интереса ми и ме подтикна да се насоча към компютърните технологии и математиката, и задължително да завърша образование в тази област. Работил съм по разработката на редица технологии в рамките на банковия бизнес през цялата ми кариера, най-вече в Лондон. През годините за мен беше удоволствие да премина през разнообразни позиции, включително програмист, бизнес анализатор, архитект, мениджър, ръководител на отдел, и сега ръководя проекта RBS/CSC Bulgaria. 

В свободното си време обичам да ходя по планините. Захванах се с тази страст след едно катерене в Тасмания. Считам, че близостта на Витоша до офиса на CSC Bulgaria е допълнителен бонус, тъй като това ми позволява да пробвам нов маршрут всеки път, когато съм в София. 

Как възникна идеята за създаването на RBS Near Shore Centre в България?

Финансовата криза предизвика необходимост от промяна в банковата индустрия, и ние се изправихме пред нуждата да оптимизираме начина, по който оперираме с риска в нашите банки по света. Този процес беше ускорен от регулаторите чрез регламенти, като например Fundamental Review of the Trading Book (FRTB) и Risk Data Aggregation (BCBS239). Тези регламенти ще променят изцяло начина, по който ние изчисляваме и докладваме риска и ние трябва да се съобразим с тях, за да останем в бизнеса. 

Отговорът на RBS по отношение на тези регламенти е нашата програма за трансформация. Тя цели да преобразува най-доброто от нашият съществуващ набор от приложения за управление на риска в пълен технологичен пакет, който да е в съответствие с нормативните актове, но също така и да е икономически ефективен и да включва използването на нови технологии, когато това е целесъобразно. 

Центърът в България беше създаден като част от цялостната организация, която включва центровете в Лондон и Индия, за да допринесе за осъществяването на тази фундаментална промяна. 

Защо RBS избра именно България като локация за своя нов център за софтуерна разработка? 

Съществуващите сега центрове в Лондон и Индия работеха на пълен капацитет а ние имахме нужда бързо да увеличим екипа си чрез привличането на високоспециализирани професионалисти. Това не беше възможно в Лондон или Индия поради ограничения на местния пазар на труда. 

Решихме, че трябва да инвестираме в друг център, който може да се справи с необходимостта от разширяване на нашия капацитет. Искахме да създадем екип от способни експерти, които могат бързо да се организират и да сформират ефективен екип за RBS. Освен това искахме центърът да бъде във времева зона, близка до Лондон, за да можем да използваме възможно най-голяма част от работния ден за съвместна работа. 

CSC ни представиха своя център в България, където освен това съществува пазар на висококвалифицирани кандидати с опит, завършили релевантно образование в областта на компютърните технологии, както и кандидати с опит във финансовия бизнес, работещи в различни банки и застрахователни компании. България е известна със своето добро математическо обучение, което за нас също е важен фактор. 

Започнахме своето успешно сътрудничество и в момента имаме екип от около 50 професионалисти, които работят за RBS проекта. 

Какви технологии са включени в проекта и какви ИТ специалисти търсите?

Търсим професионалисти за различни  позиции: програмисти, бизнес анализатори, QA специалисти, системни анализатори, ръководители на екипи и ръководители на проекти. Повечето от от отворените позиции са за програмисти с JAVA, но имаме и позиции с  C# и C++. Също така търсим и програмисти big data, за да работят върху Hadoop със Spark и Scala. Тъй като кандидатите с този специфичен набор от нови технологии не са много, ние бихме обучили в тях някои от по-опитните JAVA специалисти.

За вас лично какъв е добрият кандидат за този проект?

Ключова е страстта към технологията и това което правят, подплатена с отлични технологични и комуникативни умения. Кандидатите трябва да са отворени да научават нови неща, което ще им позволи безпроблемно да работят в тези високо ефективни екипи.

Какво в проекта би заинтересувало ИТ специалистите в България?

За кандидатите ние предлагаме опит в сферата на капиталовите пазари, а в България компаниите, които могат да предложат това, са малко. Сферата на проекта ще бъде нова за кандидатите и те ще получат възможност да видят и изпитат комплексна финансова технология в действие.

Кандидатите ще могат да програмират нов продукт за изчисление на риска, поглъщането на нови търговски емисии, агрегирането на изчислението на риска в цялостната бизнес йерархия, създаването на екрани с потребителски интерфейс за въвеждането на сложни икономически данни или такива, базирани на математически модели и quant code.

Този проект не е само предоставяне на фунционалност на потребителите, а доставянето на код, който работи гладко на мащабни изчислителни платформи, състоящи се от изчислителни гридове, разпределени кешове и технологии за разпределение на Големи данни (Big data).

Всичко това като резултат създава комплексна тематична област и технологична среда, които в комбинация с експертния опит на CSC и отлични условия за работа, дават на повечето старши ИТ специалисти възможност да увеличат и разширят своите умения. А ако това не е достатъчно за нашите нови попълнения, аз ще изровя моя ZX Spectrum от мазето, за да направим няколко практически сесии на BASIC J.

CW

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас