Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
11 дек
2016
 
 

CSC Bulgaria създаде Център за съвършенство за Royal Bank of Scotland

6205 прочитания

Кевин МакГийди (Kevin McGeady) е Delivery Manager от страна на Royal Bank of Scotland (RBS) по проекта на банката за изграждането на нов Център за съвършенство за софтуерен развой (Center of Еxcellence for Software Development) в Computer Sciences Corporation (CSC Bulgaria) - една от най-големите софтуерни компании у нас.

Проектът стартира в средата на лятото и в рамките на центъра от офисите на CSC в София и Варна вече работят активно 50 висококвалифицирани кадри. Подборът продължава по предварително зададен план, разработен предвид обективните нужди на проекта, и ще приключи до април 2017 г., когато в центъра ще работят 150 ИТ специалисти. 

CSC България е част от глобалното семейство на CSC от 2008 г. насам, когато най-голямата българска компании за разработка на софтуер в страната - Object Builder Software (OBS) - е придобита от американския ИТ гигант. През последните няколко години компанията разшири своята дейност в прилагането на добри практики и международно ноу-хау в разработката на софтуер, управлението на проекти и осигуряването на качеството.

Прочетете още: CSC отпразнува 20 години в България

Кевин МакГийди

Г-н МакГийди, разкажете нещо повече за себе си.

Започнах да се занимавам с компютри още като дете, а на 14 вече програмирах -  първоначално на ZX spectrum (Vector 06 е много подобен). За да запълня времето между зареждането на игри като Green Berret,  реших се захвана с ръководството на моя компютър и се научих на BASIC. Това разпали интереса ми и ме подтикна да се насоча към компютърните технологии и математиката, и задължително да завърша образование в тази област. Работил съм по разработката на редица технологии в рамките на банковия бизнес през цялата ми кариера, най-вече в Лондон. През годините за мен беше удоволствие да премина през разнообразни позиции, включително програмист, бизнес анализатор, архитект, мениджър, ръководител на отдел, и сега ръководя проекта RBS/CSC Bulgaria. 

В свободното си време обичам да ходя по планините. Захванах се с тази страст след едно катерене в Тасмания. Считам, че близостта на Витоша до офиса на CSC Bulgaria е допълнителен бонус, тъй като това ми позволява да пробвам нов маршрут всеки път, когато съм в София. 

Как възникна идеята за създаването на RBS Near Shore Centre в България?

Финансовата криза предизвика необходимост от промяна в банковата индустрия, и ние се изправихме пред нуждата да оптимизираме начина, по който оперираме с риска в нашите банки по света. Този процес беше ускорен от регулаторите чрез регламенти, като например Fundamental Review of the Trading Book (FRTB) и Risk Data Aggregation (BCBS239). Тези регламенти ще променят изцяло начина, по който ние изчисляваме и докладваме риска и ние трябва да се съобразим с тях, за да останем в бизнеса. 

Отговорът на RBS по отношение на тези регламенти е нашата програма за трансформация. Тя цели да преобразува най-доброто от нашият съществуващ набор от приложения за управление на риска в пълен технологичен пакет, който да е в съответствие с нормативните актове, но също така и да е икономически ефективен и да включва използването на нови технологии, когато това е целесъобразно. 

Центърът в България беше създаден като част от цялостната организация, която включва центровете в Лондон и Индия, за да допринесе за осъществяването на тази фундаментална промяна. 

Защо RBS избра именно България като локация за своя нов център за софтуерна разработка? 

Съществуващите сега центрове в Лондон и Индия работеха на пълен капацитет а ние имахме нужда бързо да увеличим екипа си чрез привличането на високоспециализирани професионалисти. Това не беше възможно в Лондон или Индия поради ограничения на местния пазар на труда. 

Решихме, че трябва да инвестираме в друг център, който може да се справи с необходимостта от разширяване на нашия капацитет. Искахме да създадем екип от способни експерти, които могат бързо да се организират и да сформират ефективен екип за RBS. Освен това искахме центърът да бъде във времева зона, близка до Лондон, за да можем да използваме възможно най-голяма част от работния ден за съвместна работа. 

CSC ни представиха своя център в България, където освен това съществува пазар на висококвалифицирани кандидати с опит, завършили релевантно образование в областта на компютърните технологии, както и кандидати с опит във финансовия бизнес, работещи в различни банки и застрахователни компании. България е известна със своето добро математическо обучение, което за нас също е важен фактор. 

Започнахме своето успешно сътрудничество и в момента имаме екип от около 50 професионалисти, които работят за RBS проекта. 

Какви технологии са включени в проекта и какви ИТ специалисти търсите?

Търсим професионалисти за различни  позиции: програмисти, бизнес анализатори, QA специалисти, системни анализатори, ръководители на екипи и ръководители на проекти. Повечето от от отворените позиции са за програмисти с JAVA, но имаме и позиции с  C# и C++. Също така търсим и програмисти big data, за да работят върху Hadoop със Spark и Scala. Тъй като кандидатите с този специфичен набор от нови технологии не са много, ние бихме обучили в тях някои от по-опитните JAVA специалисти.

За вас лично какъв е добрият кандидат за този проект?

Ключова е страстта към технологията и това което правят, подплатена с отлични технологични и комуникативни умения. Кандидатите трябва да са отворени да научават нови неща, което ще им позволи безпроблемно да работят в тези високо ефективни екипи.

Какво в проекта би заинтересувало ИТ специалистите в България?

За кандидатите ние предлагаме опит в сферата на капиталовите пазари, а в България компаниите, които могат да предложат това, са малко. Сферата на проекта ще бъде нова за кандидатите и те ще получат възможност да видят и изпитат комплексна финансова технология в действие.

Кандидатите ще могат да програмират нов продукт за изчисление на риска, поглъщането на нови търговски емисии, агрегирането на изчислението на риска в цялостната бизнес йерархия, създаването на екрани с потребителски интерфейс за въвеждането на сложни икономически данни или такива, базирани на математически модели и quant code.

Този проект не е само предоставяне на фунционалност на потребителите, а доставянето на код, който работи гладко на мащабни изчислителни платформи, състоящи се от изчислителни гридове, разпределени кешове и технологии за разпределение на Големи данни (Big data).

Всичко това като резултат създава комплексна тематична област и технологична среда, които в комбинация с експертния опит на CSC и отлични условия за работа, дават на повечето старши ИТ специалисти възможност да увеличат и разширят своите умения. А ако това не е достатъчно за нашите нови попълнения, аз ще изровя моя ZX Spectrum от мазето, за да направим няколко практически сесии на BASIC J.

CW

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас