Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
07 дек
2016
 
 

Нови продукти за умния дом на Алтерко пестят 30% електроенергия

3951 прочитания

Нова серия продукти за домашна автоматизация пуска на пазара българската компания Алтерко Роботикс. Тя носи името Shelly Pro и включва релетата Shelly 4 Pro и Shelly Light Pro. И двете разполагат с вграден Wi-Fi модул и дават възможност на потребителя да управлява електроуреди у дома си от мобилния телефон.

Серията Shelly Pro позволява на строители да предложат автоматизация на новопостроени или ремонтирани жилища. Серията изисква до 20% по-малко кабели за изграждане на електрическата инсталация, подчертават от Алтерко.

Реле Shelly в стандартно ел. табло.

Прочетете още: Акциите на Алтерко вече са на Българската фондова борса

Shelly 4 Pro е предназначено за управление на електрически уреди и контакти, а Shelly Pro Light – за управление на осветлението, като поддържа т.нар. димиране (управляване на интензитета на светлината). Двете устройства се монтират в електрическото табло и позволяват да се управляват 4 ел. вериги, всяка от които с консумация до 2300W. Серията Shelly Pro дава информация в реално време за консумацията на електроенергия. Двата продукта имат 1,8-инчов цветен дисплей, на който може да се види статусът на всеки един домашен електроуред и информация за неговото потребление.

Според компанията едно Shelly Pro устройтсво може да управлява осветлението в 4 помещения или същия брой електроуреди, което в повечето случаи е напълно достатъчно за 2-стаен апартамент. За тази цел Алтерко Роботикс е разработила и специално мобилно приложение, което като допълнение дава възможност за създаване на сценарии, които да се изпълняват при определени условия.

Релетата позволяват управляване на домашни уреди чрез мобилно устройство.

„Благодарение на смарт серията Shelly Pro вече всеки строител и инвеститор в България ще може да предложи на бъдещите собственици умен апартамент и възможността те да го управляват през интернет – обяснява Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс. – Проведените от нас експерименти показват, че такъв апартамент намалява с до 30% консумацията на електроенергия и значително повишава домашния комфорт. В същото време инвестицията при строежа е само около 150 евро на помещение. Нашите специалисти са насреща да помогнат на всеки строител с обучение и проектиране, ако той има интерес да продава умни жилища и да бъде с една крачка напред.“

„Помислили сме и за вече готовите жилища – ако собственикът не иска да променя ел. инсталацията, може да използва релетата Shelly 2, които са най-малките в света и се събират в обикновена конзола зад ключа за осветление или контакт – допълва още той. – Те могат да управляват 2 ел. вериги по 1.8 kW всяка и също показват консумацията в реално време.“

На CES 2017 Алтерко Роботикс ще покаже за първи нова уникална функция на своите решения за автоматизация на дома Shelly и Shelly Pro – възможността за гласовото им управление през домашните асистенти Amazon Echo и Google Home. Благодарение на тази функция потребителят кажете „Изгаси осветлението“ или „Включи котлона“, а Shelly ще го изпълни.

Междувременно след официалното излизане на Алтерко АД на Българската фондова борса акциите на компанията регистрираха 13% ръст при изтъргувани над 10 000 лота. Борсовият код на емисията е A4L.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас