Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
06 дек
2016
 
 

Софтуерна лаборатория ProxiHub бе открита в ТУ – София

Учебната лаборатория във Факултета за френско обучение по електроинженерство е създадена в партньорство с Proxiad България.

3755 прочитания


Владимир Владков

Нова високотехнологична софтуерна лаборатория бе открита днес във Факултета за френско обучение по електроинженерство (ФФОЕ) към Техническия университет – София. Лабораторията ProxiHub е оборудвана от компанията Proxiad България, част от френската Proxiad Group, в изпълнение на сключения партньорски договор между Френския факултет и компанията. Учебната лаборатория е поредният видим резултат от политиката на Френския факултет за тясно сътрудничество с водещи компании в ИТ сектора, като подобни зали вече има създадени от Johnson Controls (сега Visteon Electronics) и др.

Учебната лаборатория във Факултета за френско обучение по електроинженерство е създадена в партньорство с Proxiad България.

Прочетете още: Проксиад България обяви партньорство с Технически университет–София

Лабораторията бе открита от новият посланик на Франция в България Ерик Льобедел, като това бе неговата първа официална проява след връчване на акредитивните писма на българския президент, и от зам.-министърът на икономиката Любен Петров. “Много съм доволен, че първото ми официално посещение е именно във Френския факултет. Радвам се да видя резултата от партньорството между България и Франция в областта на образованието, включително с помощта на френски фирми“, каза Н.Пр. Ерик Льобедел.

“За нас е важно в България да има все по-подготвени специалисти. България е изключително място за живеене и за работа. В Министерството на икономиката сме щастливи от инициативи, които дават възможност на младите хора да получат висококачествено образование. То ще ги направи конкурентоспособни и ще им даде възможност да останат в България, да работят във високотехнологични фирми. Изключително ми е приятно и засилената връзка между образование, бизнес и високите технологии. Ще продължим да насърчаваме тези политики“, добави зам.-министър Любен Петров.

„Френският факултет е много важен за нас и тази лаборатория е само началото на много други съвместни инициативи“, каза изпълнителният директор на Proxiad България Александър Йовчев.

Лабораторията ProxiHub

„Това е много добър ден за университета. Трябва да се извиня на бизнеса заради упрека, че не помага на висшето образование. Днес имаме точно обратния пример с една добра френска фирма, която усилено помага на образованието в ТУ – София и която е загрижена за качеството на кадрите, които излизат от университета. Естествено, компанията ползва част от тези подготвени специалисти“, добави ректорът на ТУ София проф. дтн инж. Георги Михов. Той изтъкна постиженията на университета в Рейтинговата система на висшите училища, в която ТУ София лидер в 6 от общо 9 професионални направления, а в други две направления е втори.

В рамките на инициатива след откриването на лабораторията ProxiHub беше отличена студентката Мариола Гайдова, която получи от Александър Йовчев новоучредена във факултета стипендия, финансирана изцяло от бизнеса.

В рамките на инициатива след откриването на лабораторията ProxiHub беше отличена студентката Мариола Гайдова, която получи от Александър Йовчев новоучредена във факултета стипендия, финансирана изцяло от бизнеса.

Сътрудничеството на Френският факултет с Proxiad България е в рамките на 5-годишен период, като договорът предвижда предоставяне на една стипендия на студент от ФФОЕ. “Ние извършваме първоначален подбор сред най-добрите студенти, предоставяме ги на фирмата, която прави допълнителна селекция за избор на стипендианта. Както и досега вярвам, че много наши студенти ще започнат да работят в Proxiad”, заяви деканът на ФФОЕ проф. д.ик.н инж. Кирил Ангелов.

„Беше ни много трудно да изберем стипендианта тази година. Но за нас е по-важно да имаме дългосрочно сътрудничество и да подобрим връзката между университета и бизнеса. Смятаме, че имаме с какво да помогнем и се надяваме да го направим“, допълни шефът на Proxiad България Александър Йовчев.

В залата, оборудвана от фирмата, ще се обучават всички студенти от Френския факултет, като идеята е онези, които изберат специалност информатика и компютърни науки, да получат допълнителен стимул за своето развитие. Proxiad работи предимно с френски клиенти и софтуерните инженери с добри познания по френски език навлизат по-бързо и лесно в работата. През последните години към фирмата се присъединяват по два трима студенти от ФФОЕ. Сега френската компания е решила да подпомогне усилията на новия декан на факултета, който постоянно търси съдействие от бизнеса за подобряване на обучението на студентите, включително чрез адаптиран на учебната програма.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас