Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 дек
2016
 
 

Фалшивите стоки ощетяват България със 748 млн. лв. годишно

Загубените работни места са близо 800 хиляди, твърди проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO).

2714 прочитания
Страница 2 от 2

Според проучванията фалшифицираните продукти оказват негативен ефект и върху публичните финанси, като общите годишни загуби на държавни приходи, произтичащи от фалшифицирането и пиратството в посочени 9 сектора, се оценяват на 28 млрд. лв., включително несъбран данък върху доходите, ДДС и акцизи.

„Ситуацията варира в отделните държави членки, но цялостната картина, която се очертава въз основа на резултатите от поредицата проучвания, е много ясна: фалшифицирането и пиратството оказват отрицателно въздействие върху икономиката на ЕС и нейния капацитет за създаване на работни места“, коментира изпълнителният директор на EUIPO Антонио Кампинос.

За България годишните загуби в резултат на фалшифициране на продукти възлизат на повече от 748 млн. лева, като преките загуби в разглежданите сектори са над 624 млн. лв., или 16,8 % от продажбите в тези сектори. По отношение пазара на труда оценките сочат 23 400 изгубени работни места, от които 20 100 работни места са пряко изгубени в разглежданите сектори.

„България е страната, която е относително най-тежко засегната от загубите на продажби в резултат на фалшифициране (стойността на този показател за страната надхвърля повече от двойно средната за ЕС) и се нарежда на четвърто място по броя на изгубените работни места, коментират от EUIPO. - Продажбите на лекарства са най-тежко засегнатият сектор в сравнение със средните стойности за ЕС, като изгубените продажби в сектора възлизат на 17,6 % от законните продажби, стойност, която надхвърля четирикратно средната за ЕС. В абсолютно изражение производството на фармацевтични продукти е секторът с най-големи нереализирани продажби поради фалшифициране в страната, като на този сектор се падат половината от нереализираните продажби във всички разглеждани сектори. Производството на вино и спиртни напитки е най-тежко засегнатият сектор в сравнение със средните стойности за ЕС по отношение на изгубените работни места и се нарежда на трето място с повече от 10% от общия брой изгубени работни места в ЕС в резултат на фалшифицирането на продукти в този сектор на територията на България“, добавят от агенцията.

Очаква се проучванията да обхванат икономическите последствия от фалшифицирането и пиратството и други сектори като производството на смартфони и пестициди.

12
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас