Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 дек
2016
 
 

Фалшивите стоки ощетяват България със 748 млн. лв. годишно

Загубените работни места са близо 800 хиляди, твърди проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO).

2741 прочитания
Страница 1 от 2

Наличието на фалшифицирани стоки на пазара в 9 сектора ежегодно носи загуби в размер на повече от 94 млрд. лева, или 7,4 % от всички продажби. Наред с това всяка година се реализират допълнителни загуби в размер на 69 млрд. лева за цялата икономика на ЕС в резултат на непреките последици от фалшифицирането и пиратството в тези сектори, тъй като производителите купуват по-малко стоки и услуги от доставчиците, а това причинява верижни последици в други области. Това сочи анализът на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) след редица проучвания.

Новата зала за срещи в Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). Снимка EUIPO

Деветте засегнати сектора са козметични продукти и продукти за лична хигиена, облекло, обувки и аксесоари, спортни стоки, играчки и игри, бижута и часовници, ръчни чанти, музикални записи, спиртни напитки и вино, фармацевтични продукти. Анализът е изготвен от Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост, създадена през 2009 г. в подкрепа на защитата и прилагането на правата върху интелектуалната собственост и в помощ на борбата срещу нарастващата заплаха от нарушения на правата върху нея в Европа.

Прочетете още: IDC: Продажбите на 4G смартфони ще надмине 1 млрд. бр. през 2016 г.

„Нереализирани продажби се изразяват в почти 500 000 работни места, които са пряко изгубени или не са разкрити във всички посочени сектори в ЕС, тъй като законните производители, а в някои случаи и дистрибуторите на съответните продукти наемат по-малко работници, отколкото биха наели при липса на фалшифициране и пиратство“, добавят от агенцията. Оттам изчисляват, че верижният ефект от фалшифицираните стоки върху други сектори води до още 290 000 загубени работни места в други сегменти от икономиката на ЕС.

Проучванията са проведени между март 2015 г. и септември 2016 г. от EUIPO, като целта е била събиране на по-пълна информация за икономическата цена на фалшифицирането и пиратството в ЕС.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас