Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
01 дек
2016
 
 

Vivacom предложи FiberNet 1000 на 1,1 млн. домакинства

Телекомът пуска 6 нови високоскоростни интернет пакета с реална скорост на достъпа до 900 Mbps - по 3 за бизнеса и за крайните потребители.

3746 прочитания

Владимир Владков

Оптичен интернет с реално достижима скорост 900 Mbps предлага Vivacom на крайните потребители, които имат достъп до оптичната FTTH инфраструктура на компанията. „Тази мрежа обхваща над 1,1 милиона домакинства в 20 града, а в следващите години ще стигнем до още 250 000 домакинства в още 10 града, като на практика предложим оптична свързаност във всички областни градове“, заяви при представянето на услугата FiberNet 1000 Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Vivacom. Операторът избра за демонстрацията самолетната писта край с. Лесново в компанията на европейския шампион по автомобилизъм Павел Лефтеров.

Прочетете още: Vivacom отчете 4% ръст за деветмесечието на 2016 г.

Vivacom е разработила 3 пакета високоскоростен интернет за частни клиенти и 3 пакета за бизнеса. “Тeлеком операторите сме се фиксирали върху частицата „най“, но ние се оптиваме това „най” да е реално и измеримо, потребителят да може да го пипне, да го провери. По отношение на приходите (одитирани при всички големи телекоми), ние сме най-голям оператор в България. Инвестирали сме над 150 млн. лв. за първите 9 месеца на годината, почти два пъти повече от другите два големи оператора, взети заедно. Същевременно искаме да сме честни в отношенията си с потребителите, затова декларираме, че чрез услугата FibreNet 1000 максимално достижимата скорост към клиента при идеални условия е около 950 Mbps, но реално клиентът може да отчете около 900 Mbps с различни тестови приложения като Speed Test на Ookla. Именно такава скорост ще съобщаваме на бъдещите си абонати“, заяви Добрев.

Той добави, че 216 000 актуални клиенти на оптичната свързаност на компанията могат да се възползват веднага от новите гигабитова услуга, като тези домакинства са 3 пъти повече от тези на следващия конкурент.

Трите пакета за дома са FiberNet 300 (300 Mbps за сваляне и до 100 Mbps за качване на информация), FiberNet 500 (500 Mbps към клиента и до 200 Mbps в обратна посока), а с най-големият пакет FiberNet 1000 свалянето на информация става с до 900 Mbps, а качването - с до 300 Mbps. Месечната такса на тези пакети е съответно 39,8 лв. за FiberNet 300, 69,8 лв. за варианта 500 и 99,8 лв. за най-големия пакет, като тези цени са валидни при подписване на нов другодишен договор и в комбинация с вече използвана или новазаявена друга услуга (IP телевизия, мобилен интернет или мобилна телефония). В „оптичния“ пакет е включен и модерен гигабитов WiFi рутер (поддържащ стандарта 802.11ас), безплатна инженерна инсталация и „една от най-добрите антивирусни програми ESET NOD 32”, допълни Любомир Малоселски, мениджър продукти и услуги във Vivacom.

Защо има разлика между скоростта на физическата свързаност и тази на реално измеримата от потребителя? „Това е така заради служебната информация, която обменят машината на клиента и сървъра, от който той сваля или на който качва данни - протоколи, сигнализации и др. На практика около 5,07% от пропусквателната способност на линията се отделя за служебна информация, т.е. при физическа свързаност през 1 Gb Ethernet порт максимално достижимата скорост в сесийния слой, използван при тест с Ookla, e 949 Mbps. Но в реални условия има и други фактори, които „свалят скоростта“, като един от най-важните е крайното устройство на клиента. При мощно PC се постигат по-добри скорости, при по-стар компютър с по-малко памет или евентуално затормозен от вируси, скоростта може да падне. Има и фактори в мрежата като буфериране, загуби по интерфейси, приоритизация на трафика. Затова рекламираме реално постижими 900 Mbps”, обясни Емил Георгакиев, директор „Aрхитектура, планиране и изграждане на мрежата“ във Vivacom.

европейския шампион по автомобилизъм Павел Лефтеров демонстрира високата скорост на спортния автомобил Nissan GTR

Като допълнение към новата услуга операторът предоставя коледна промоция за телевизионните пакети Vivacom TV. Предложенията включват над 200 телевизионни канали, от които над 50 в HD качество. През декември са включени и нови канали, например E-Sports, единственият канал за геймъри, добави Малоселски. Абонаментът за IPTV е с отстъпка до 50% от месечната такса, добави той.

Емил Георгакиев, директор „Aрхитектура, планиране и изграждане на мрежата“ във Vivacom.

На практика новото гигабитово предложение е насочено именно към геймъри. Продуктът е специфичен и се него се стремим да обхванем геймърската общност у нас, които са любители на високи скорости, каза още Малоселски.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас