Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
01 дек
2016
 
 

Акциите на Алтерко вече са на Българската фондова борса

3783 прочитания

Александър Главчев

От днес акциите на технологичния холдинг Алтерко (Allterco) се търгуват на Българската фондова борса (БФБ). Размерът на емисията е 1,5 млн. лв., като всеки дял е с номинална стойност 1 лев. Книжата се търгуват под борсов код A4L.

Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко, Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на Карол и Светозар Илиев, финансов директор на Алтерко.

Прочетете още: Алтерко отчете висок интерес от страна на инвеститори

По думите на Димитър Димитров, изпълнителен директор и съосновател на фирмата, е показала в пъти по-добри резултати, спрямо очакваното, като особено голямо търсене е отчетено в ново за нея направление – Интернет на нещата (IoT). В тази насока Алтерко вече предлага продукт за домашна автоматизация (She) и детски смарт часовник (MyKi). Компанията е разработила и умни релета (Shelly), които могат да се вграждат в контакти, ключове за осветление и електрически табла с DIN шина, което пък е заявка за навлизане на корпоративния пазар.

Въпреки че IoT е перспективна насока за фирмата, от там споделят успехът й стъпва върху 15-годишна работа с мобилни оператори. „Реалния краен клиент, към който сме се насочили, са операторите, които ни осигуряват пазарно присъствие и мрежа за предлагане на продуктите“, подчерта Димитров.

Алтерко предоставя мобилни услуги в страни от Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 души в офисите й в България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩ. Планира се набраните публични средства да инвестират в разработване на продукти и услуги.

Първичното публично предлагане (IPO) на Алтерко е второто подобно за около година, след като през 2015 г. такава стъпка предприе и софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг. По думите на Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на инвестиционния посредник Карол (Karoll), чрез който Алтерко стъпва на БФБ, излизането на двете компании на борсата може да е началото на „една добра тенденция, при която капиталовият пазар да бъде добър партньор на ИТ сектора“.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас