Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
17 ное
2016
 
 

Microsoft влезе в Linux Foundation

3254 прочитания

Въпреки изказванията срещу софтуера с отворен  код на свои ръководител, Microsoft се присъедини към консорциума на разработчиците на Linux. Компанията вече е платинен член на Linux Foundation, като според Tech Crunch този статус й струва 500 хил. долара.

Според официалния сайт на консорциума Microsoft официално се е присъединила 16 ноември 2016 г. Новината е била официално обявен а по време на онлайн конференцията „Connect()“ на компанията.

Прочетете още: Unity и други Linux графични среди в Windows 10? Напълно възможно

Очаква се ръководителят на облачната платформа Microsoft Azure, Джон Госман, да влезе в съвета на директорите на Linux Foundation.

Организацията е създадена през 2007 г. чрез сливане на Open Source Development Labs и Free Standards Group. Консорциумът „не разработва Linux и не се конкурира със съществуващите Linux компании, с способства неговото развитие“.  В него членуват още IBM, Intel, Fujitsu, HP, Huawei, Qualcomm, Oracle, Samsung и т.н.

От там посочват, че Microsoft усилва участието си в проекти и общества с отворен код, в това число влиза и нейният принос в GitHub. Също така компанията е пуснала в обръщение .NET Core 1.0  с отворен код и предлага интеграция на Linux Ubuntu в Windows 10 и си сътрудничи с разработчиците на операционната система FreeBSD, за поддръжка на последната в Azure.

„Microsoft е узряла за участието си софтуер с отворен код – отбелязва Джим Землин, изпълнителен директор на Linux Foundation. – Компанията е твърд поддръжник отворения изходен код и Linux.“

Редно е да се отбележи, че преди 15-ина години настроенията в Microsoft бяха коренно различни. През 2001 г. тогавашният й ръководител, Стив Балмър, дори нарече Linux „раково образувание“.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас