Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
09 ное
2016
 
 

IBM: Данните са следващият петрол

1826 прочитания, 0 коментара

Александър Главчев

Преминаването към анализи на големи данни е „пътешествие“ за всяка компания, като този процес може да бъде разделен на четири етапа, маркиращи тяхната зрeлост в тази насока. Четирите стъпки водят последователно до: намаляване на разходи, модернизация, използване на данните като основа за взимане на решения, и трансформация. Това сподели Георги Ганев, лидер „Аналитични решения“ в IBM България, който бе гост на тазгодишното издание на превърналия се в традиция IBM Infobahn Forum, организиран от българския дистрибутор NDB.

Георги Ганев

Прочетете още: 4-тата индустриална революция ще преобрази заводите през идните 10 г.

„Вярваме, че данните са следващият петрол“, обяви Ганев. Следвайки същата аналогия той допълни, че както петролът трябва да бъда преработен, преди да стигне до резервоара на автомобил, така и информацията, която бива „добивана“ от организациите, е в суров вид.

Първата стъпка от споменатото „пътешествие“ започва с изграждане на системи за управление, като например ERP. Под тях стоят бази от данни, които събират оперативната ежедневна информация, с която работят организациите. Една от целите, които се поставят тук е намаляването на разходи и изграждането на стабилни и надеждни ИТ системи. По думите на Ганев, това е моментът, в който компаниите започват реално да използват данни за своята основна дейност.

IBM Infobahn Forum 2016

Следващият етап от развитието настъпва след въвеждане на определен брой системи, като BI, хранилища на данни. Тук организациите се замислят как да съберат онази част от данните, която се оказва важна на ежедневна база, за изготвяне на справки или за нещо друго. Това са данните, пълнещи със съдържание модерните т.нар. дашбордове (табла), които са част от все повече софтуерни решения за бизнеса. Организациите разработват модели за анализи и започват да се случват процеси като трансформация и преместване на данните, така че да се покриват изискванията за по-висока производителност. Също така в рамките на тази стъпка организациите започват да изработват политики за управление на данните, за достъп до тях и т.н.

Третият етап може да се опише като „демократизиране на данните“. Тук идва редът на предвиждащите анализи, т.е. използване на натрупаната информация за предвиждане на бъдещето.

И накрая, според Ганев, идва моментът, когато компаниите, възползвайки се от технологии, могат да сменят модела си на работа в търсене на нови източници на приходи.

Нина Благоева

„С още по-голяма сила тази година може да се каже, че IBM вече не е хардуерна фирма – сподели Нина Благоева, управител на NDB, в началото на Infobahn Forum 2016. – Знаете, че в последните няколко години IBM все повече се освобождава от хардуерните си решения и инвестира в софтуерни компании.“ По думите й целта на събитието е да даде на присъстващите партньори и клиенти на NDB идеи за това какво да правят с оперативните си данни. Специални лекции на форума бяха посветени на решенията на IBM Informix (за релационни бази данни), Cognos Analytics (BI инструмент с възможности за самообслужване) и i2 (за визуализиране на аналитична информация).

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас