Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
09 ное
2016
 
 

IBM: Данните са следващият петрол

3704 прочитания

Александър Главчев

Преминаването към анализи на големи данни е „пътешествие“ за всяка компания, като този процес може да бъде разделен на четири етапа, маркиращи тяхната зрeлост в тази насока. Четирите стъпки водят последователно до: намаляване на разходи, модернизация, използване на данните като основа за взимане на решения, и трансформация. Това сподели Георги Ганев, лидер „Аналитични решения“ в IBM България, който бе гост на тазгодишното издание на превърналия се в традиция IBM Infobahn Forum, организиран от българския дистрибутор NDB.

Георги Ганев

Прочетете още: 4-тата индустриална революция ще преобрази заводите през идните 10 г.

„Вярваме, че данните са следващият петрол“, обяви Ганев. Следвайки същата аналогия той допълни, че както петролът трябва да бъда преработен, преди да стигне до резервоара на автомобил, така и информацията, която бива „добивана“ от организациите, е в суров вид.

Първата стъпка от споменатото „пътешествие“ започва с изграждане на системи за управление, като например ERP. Под тях стоят бази от данни, които събират оперативната ежедневна информация, с която работят организациите. Една от целите, които се поставят тук е намаляването на разходи и изграждането на стабилни и надеждни ИТ системи. По думите на Ганев, това е моментът, в който компаниите започват реално да използват данни за своята основна дейност.

IBM Infobahn Forum 2016

Следващият етап от развитието настъпва след въвеждане на определен брой системи, като BI, хранилища на данни. Тук организациите се замислят как да съберат онази част от данните, която се оказва важна на ежедневна база, за изготвяне на справки или за нещо друго. Това са данните, пълнещи със съдържание модерните т.нар. дашбордове (табла), които са част от все повече софтуерни решения за бизнеса. Организациите разработват модели за анализи и започват да се случват процеси като трансформация и преместване на данните, така че да се покриват изискванията за по-висока производителност. Също така в рамките на тази стъпка организациите започват да изработват политики за управление на данните, за достъп до тях и т.н.

Третият етап може да се опише като „демократизиране на данните“. Тук идва редът на предвиждащите анализи, т.е. използване на натрупаната информация за предвиждане на бъдещето.

И накрая, според Ганев, идва моментът, когато компаниите, възползвайки се от технологии, могат да сменят модела си на работа в търсене на нови източници на приходи.

Нина Благоева

„С още по-голяма сила тази година може да се каже, че IBM вече не е хардуерна фирма – сподели Нина Благоева, управител на NDB, в началото на Infobahn Forum 2016. – Знаете, че в последните няколко години IBM все повече се освобождава от хардуерните си решения и инвестира в софтуерни компании.“ По думите й целта на събитието е да даде на присъстващите партньори и клиенти на NDB идеи за това какво да правят с оперативните си данни. Специални лекции на форума бяха посветени на решенията на IBM Informix (за релационни бази данни), Cognos Analytics (BI инструмент с възможности за самообслужване) и i2 (за визуализиране на аналитична информация).

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас