“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | GIS
02 ное
2016
 
 

√»— карта "«елена сирена" помага на софи€нци за справ€не с екопроблеми

5666 прочитани€

—толичани имат ново „оръжие“ в борбата с екологичните проблеми на града - интерактивна цифрова карта на —офи€. “€ представл€ва карта на —офи€, стъпваща на географска информационна система (√»—), върху ко€то с помощта на прецизна локализаци€ могат да се представ€т данни за вс€какви проблеми от екологично естество в столицата.

»нтерактивната карта е най-новата част от sofiagreencapital.org. “€ интегрира портала за „зелени“ сигнали Keepgreen.bg - първата по рода си в Ѕългари€ √»— платформа за зелени краудсорсинг услуги, ко€то беше представена на 19 април в —офи€. ѕриложението е разработено по проект, реализиран с финансовата подкрепа на ѕравителството на Ќорвеги€ чрез Ќорвежки€ финансов механизъм 2009-2014 в рамките на ѕрограмна област BG10 - “»новации в зелената индустр舓. —истемата е разработена от екипа на „ƒ∆»—олюшънс“ (GISolutions), оторизиран бизнес партньор на ESRI и сертифициран партньор на Microsoft. Ѕлагодарение на т€хното желание "«аедно да направим —офи€ по-добър град за живеене" т€ бе интегрирана в sofiagreencapital.org

Ќаречена „«елена сирена“, интерактивната √»— карта дава възможност на всеки гражданин да сигнализира за нередности, свързани с опазването на околната среда в —офи€. “ой може да опише проблема и да посочи точното му местонахождение върху картата. ћоже да прикачи снимки, илюстриращи ситуаци€та. ѕорталът позвол€ва активните граждани да организират и „акции“ за справ€не с малки еко-проблеми на местно ниво – например, жителите на даден район могат да се съберат и да почист€т замърсена детска площадка, след като един гражданин инициира почистването и насрочи ден и час. 

ѕрочетете още: √»— платформата за зелени краудсорсинг услуги KeepGreen.bg вече работи

Ќатрупването на информаци€ за еко-проблемите на столицата в „«елена сирена“ ще направи възможно по-широк кръг граждани на големи€ град да обедин€т усили€та си за справ€не с нередностите, а специалистите от инициативата „—офи€ – зелена столица“ от сво€ страна да предложат ц€лостни мерки, стъпвайки на професионална експертиза и познаване на най-добрите световни практики в различните „зелени“ области. ѕо този начин, вместо разрешаване „на парче“ на проблемни ситуации, ще се търси широкомащабно и генерално справ€не с причините, довели до дадени€ казус. 

«елена сирена“ н€ма за цел да изземва функциите на отговорните ведомства, които имат съответните правни и административни механизми да вземат мерки при екологични проблеми. ѕлатформата има за задача да бъде медиатор между широката общественост и институциите, давайки гласност на тревогите на гражданите и предлагайки експертни решени€ за справ€нето с проблемите.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас