Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
31 окт
2016
 
 

Британски съд: Шофьорите на Uber са служители на компанията

2540 прочитания

Компанията за транспортни услуги Uber ще трябва да третира шофьорите си като свои служители в Обединеното кралство, да има осигурява определените от закона минимално възнаграждение и платен отпуск. Това постанови трибунал по заетостта в Лондон.

Сега шофьорите и Uber трябва да изпратят свои предложения за това как ще се с решението, което е взето след предварително изслушване на двете страни. Подобно споразумение ще има последствия както за бизнеса на компания в цялата страна, така и за други подобни услуги. Възможно е съдебното постановление да доведе до повишаване на цените.

Прототип на самоуправляващ се автомобил на Uber.

Прочетете още: ВАС потвърди санкцията на КЗК срещу Uber

Шофьори и други самонаети работници по света откриват, че възможността да разполагат с гъвкаво работно време, рекламирана от Uber, си има цена – липса на всякакви права, които иначе се приемат за даденост. Сред тях са платеният отпуск, възможност за ползване на болнични, както и гарантирано минимално заплащане. Последното е ключов момент. Сред оплакванията на двама бивши шофьори, Ясен Аслам и Джеймс Фарар, завели пробно дело срещу компанията от името на 19 нейни служители, е и това, че те не са получавали заплащане, когато са били налице за работа, но не е имало поръчки.

Според съда това, че Uber има контрол над тарифирането и маршрута, както и това че разполага с ключова информация за пътника, правят компанията работодател.

Съдията, взел решението, нарече договора шофьор/пътник „пълна фикция, нямаща никаква връзка с реалното положение на нещата и взаимоотношенията между страните“. Този договор бе част от на претенцията от страна на Uber, като от там неведнъж са заявявали, че техният бизнес модел представлява лицензиране на софтуер, който свърза пътниците със шофьорите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас