Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
28 окт
2016
 
 

ЕС иска от WhatsApp и Yahoo отговори за данните на техни потребители

3337 прочитания

Европейският орган за защита на личните данни, Article 29 Working Party, отправи предупреждение към главния изпълнителен директор на Whatsapp, Ян Коум, да бъде прекратена прекратена практиката по обменяне на потребителска информация с Facebook до приключване на проверката дали това нарушава законите на ЕС. Също така те призовават директора на Yahoo, Мариса Майер, да сподели истината за признания от компанията теч на 500 хил. потребителски акаунта, който се е случил още през 2014 г.

В отворено писмо до Коум от Article 29 Working Party (WP29), в чиито членове влизат представител от всяка страна в ЕС, изразяват загриженост за начина, по който потребителите на WhatsApp са били информирани за промените в условията за ползване на услугата. Също така те поставят под съмнение дали потребителите са съгласни с тези промени.

Изабел Фалк-Пиеротан по време на прес конференция в Брюксел през февруари.

Прочетете още: Забраниха на WhatsApp да предава данни на Facebook в Германия

WP29 разполага с определени правомощия и координира дейностите си с на националните органи за защита на потребителите онлайн, които пък могат да глобяват компании, ако не изпълняват местните закони.

„За да избегнем възможността обработката на лични данни от страна на WhatsApp или семейството от компании на Facebook да не е съвместима със законодателството на ЕС, WP29 настоява WhatsApp да не дава ход на споделянето на потребителски данни докато не се гарантират най-подходящите правни защити“, се съобщава в писмото, подписано от Изабел Фалк-Пиеротан, председател на WP29.

От там са обезпокоени и за това какъв ще е ефектът за хората, които не използват WhatsApp, но чиито данни се съдържат в адресните книги на потребители на комуникатора.

Работната група иска от WhatsApp да разкрие повече информация за това какви категории от данни се прехвърлят, как са придобити те, с кого се споделят и с каква цел.

Освен това от WP29 са изпратили писмо и до Мариса Майер, главен изпълнителен директор на Yahoo, с молба за получаване на информация за ефекта от наскоро признатия теч на данни за европейски потребители. Също така групата иска коментар по отношение на появили се в медиите съобщения, че компанията е сканирала електронни пощенски кутии по заръка на американски разузнавателни агенции.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас