Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
24 окт
2016
 
 

4-тата индустриална революция ще преобрази заводите през идните 10 г.

5719 прочитания
Страница 1 от 2

Повечето анализатори са съгласни, че дигитализацията ще позволи постигане на радикално нови нива по отношение на ефективността и спестяването на средства в областта на производството. Концепцията, която преди време се наричаше „умен завод“, сега е преобразувана в по-гръмкия термин „Четвърта индустриална революция“ (или Industry 4.0). Това не е преувеличено – добавянето на сензори и комуникационни възможности ще позволи заводите да се превърнат в т.нар. киберфизични системи, т.е. физични механизми (машини, поточни линии и т.н.), наблюдавани и контролирани от компютърни алгоритми.

Това е индустриалното приложение на концепцията „Интернет на нещата“ (IoT). Благодарение на нея (поне на теория) може да се очакват заводи, в които машините на практика няма да се повреждат. Отделните компоненти в тях ще могат да сигнализират за нередности в работата си, а контролиращият софтуер ще определя кога е най-подходящият момент за провеждане на профилактика.

Източник: Freeimages.comMcKinsey & Company

Прочетете още: Интернет на нещата ще обсеби мобилните мрежи до 2021 г.

Според консултанта McKinsey & Company целият този процес се задвижва от четири групи технологии – „смутители“. Първата от тях се състои от данни, изчислителни мощности и свързаност. Анализите формират втората, а взаимодействието човек-машина (например чрез сензорни интерфейси или т.нар. добавена реалност) – третата. От компанията наричат последната група технологии „Digital-to-physical conversion“. Те ще позволяват директно превръщане на дигиталните модели във физически продукти, например чрез роботизирани поточни линии и т.нар. адитивно производство (триизмерен печат).

Анализаторите обаче подчертават, че

дигиталната трансформация на производството става по-бавно

спрямо промените, до които доведе навлизането на интернет в потребителската сфера. Като причина за това се посочват дългите инвестиционни цикли и вродената консервативност на компаниите по отношение на технологиите, предлагащи радикални промени в техните процеси, някои от които са с многогодишни традиции.

От McKinsey обаче посочват и друг фактор. Ако при предходните индустриални революции (тези на механизацията, масовото производство и автоматизацията) по-голямата част от стойността е създадена чрез обновяване на производствените активи, което на места е достигнало 80-90 на сто, то сега очакванията в тази насока са двойно по-ниски. Т.е. анализаторите очакват, че Четвъртата индустриална революция ще доведе до необходимост от замяна на под 50 процента от машините. Изброените технологии – „смутители“ в много случаи дори изобщо няма да касаят модификация на физическото производство, а ще представляват увеличаване на продуктивността, включително чрез нови бизнес модели.

Защо обаче т.нар. „Индустрия 4.0“ предизвиква такъв интерес? Една от причините е, че традиционните лостове за увеличаване на производителността вече в голяма степен са изразходвани. През 70-те и 80-те години на миналия век управленската философия на стегнатото производство (lean manufacturing), оформило се в японската компания Toyota, започна масово да се прилага на Запад, особено в страните с висока цена на човешкия труд. Аутсорсингът и офшорингът позволиха увеличаване на печалбите през 90-те чрез изнасяне на изискващите ниска квалификация дейности в страни, където човешкият труд е по-евтин. В началото на новия век обаче предимствата на офшоринга започнаха да намаляват, паралелно с ръста на заплатите в тези държави и повишените разходи на транспорт.

Съкращаването на времето за пускане на продукти на пазара и отзивчивостта на клиентите са ключовите конкурентни фактори днес и компаниите инвестират в автоматизация, така че да могат да си осигурят минимални разходи независимо от локацията. Много организации преначертават производствените си мрежи, измествайки своите мощности по-близо до клиентите или до центровете за развойна дейност (т.нар. некстшоринг). Натискът върху бизнесите обаче е постоянен и те не спират да търсят нови възможности за увеличаване на продуктивността.

Технологиите, формиращи Четвъртата индустриална революция, като ИТ оборудвано производство и увеличен изчислителен капацитет, обещават „по-умни“ заводи. В основата на всичко стои информацията: лидерите в индустрията използват анализи, за да създават стойност. Според McKinsey подходът на големите данни/аналитиката може да увеличи с 20-25 на сто продуктивността и да намали почти двойно престоя на оборудването.

Следва: Повече за четирите групи „смутители“

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас