Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
24 окт
2016
 
 

Нов вирус се разпространява от името на НАП

И новият вирус е вграден в прикачен архивиран файл, който не трябва да се отваря.

2981 прочитания

Ново фалшиво съобщение се разпространява по електронните пощи, уж от името на Национална агенция за приходите, предупредиха от НАП. В колцентъра на ведомството са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканени да отворят прикачен файл с архивното разширение *.zip. Подобно съобщение бе изпратено и в началото на месеца, отново от неизвестен автор.

Нов вирус се разпространява от името на НАП

„Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg”, обясняват пак от агенцията.

Прочетете още: Фалшиви заразени е-писма се разпространявали от името на НАП

От НАП заявяват, че не са изпращали е-писма с подобно съдържание до своите клиенти и вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма. От агенцията съветват онези, които са получили подобно писмо, да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират антивирусната си програма. От приходната агенция продължават да работят със специализираните служби за издирването на извършителите, но засега не се съобщава за конкретни резултати нито за първата, нито за сегашната атака.

Самото съобщението гласи:

„Уважаеми госпожи и господа,

Национална агенция по приходите (НАП) съобщава за промени в регламента на отчетните периоди за подаване на декларации в НАП.

Задължително е запознаването с новите регламенти за спазване на ЗДДС, ЗКПО, ДОПК.

Санкциите в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, са в размер от 500 до 3000 лв.

При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание!

Всички подробности за новите регламенти и срокове ще намерите в прикачения файл.

Национална агенция за приходите.“

Не се съобщава от какви електронни пощенски кутии е дошло това съобщение, но в такива случаи хакерите се опитват да наподобят истинския адрес на организацията, от чието име уж изпращат писмата. Досега не е изяснено и дали наистина има вирус в разпратените прикачени файлове и ако да, какъв вид са те.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас