Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ERP, CRM, BI
20 окт
2016
 
 

Balkan Services: BI предоставя единна версия на истината

5006 прочитания

Александър Главчев

Решенията за „бизнес разузнаване“ (business intelligence – BI) на първо място пестят на компаниите време и дават на всички служители единна версия на истината. Това сподели Бояна Ликоманова-Димова, партньор и ръководител на BI отдела в българския интегратор на бизнес софтуер Balkan Services, по време на откриването на организирана от компанията съвместно с Qlik конференция, озаглавена „Analyze that!“ („Анализирай това!“).

Прочетете още: Balkan Services демонстрира инструмента за финансово планиране LucaNet

Бояна Ликоманова-Димова

BI позволява всички отдели, за даден показател, да гледат една и съща цифра, запазва знанията вътре във фирмата при промени в личния състав, намалява вероятността за допускане на грешки и т.н., обясни Ликоманова. „За мен възможностите му ограничени само от човешкото въображение“, подчерта още тя.

Т.нар. информационни табла (dashboards), даващи на потребителя възможност за бърз преглед на няколкото основни ключови показателя, с които е свързана работата му, стоят в основата на всеки проект, извършван от интегратора, обясни по време на презентацията си Ликоманова. По думите й персонализирането на всички аспекти на решението е особено важно, тъй като BI отразява конкретната стратегия на дадената фирма. „Работили сме за преки конкуренти и два еднакви проекта нямаме“, подчерта BI специалистът.

Друга важна част от всеки проект са например финансите, като различните отдели могат да имат достъп до специфични справки. Междуфирмената задлъжнялост в България продължава да нараства и затова бързият достъп до информация за различните вземания със сигурност е търсено от клиентите на интегратора.

От Balkan Services смятат за важно техните решения да дават възможност на клиентите сами да могат да генерират справки и сравнителни анализи според избрани от тях показатели.

Мариус Стойка

Специален гост на събитието бе Мариус Стойка, регионален търговски мениджър на Qlik за Източна Европа. Той представи пред публиката последния продукт за визуализация на данни на компанията – Qlik Sense. Както неговият предшественик, QlikView, така и новият софтуер е предназначен за самообслужване, т.е. бизнес потребителят не се нужда от помощ от страна на ИТ отдела при изготвяне на анализи и разрези (без, разбира се, специалистите от последния да губят контрола върху данните). Това му позволява да експериментира с множество варианти и благодарение на in-memory базираната база данни, да получава бързо желаните визуализации.

В рамките на „Analyze that!“ изнесоха презентации и представители на три компании, използващи продукти на Qlik. Един от най-често задаваните въпроси бе с какво специализираният BI инструмент е по-добър от традиционно използвания за тази цел MS Excel. Според Стефан Кеменчеджиев, мениджър бизнес анализи в производителя на бързооборотни стоки Ficosota, специализираният софтуер позволява обработване и осмисляне на много повече данни. Също така той дава възможност за много по-лесно правене на разрези на продажбите на база на доставени кашони или палети, съдържащи определен брой продукти.

Калоян Николов, ИТ директор на търговската верига Фантастико, и Живко Янков, архитект на решенията за справки в Coca-Cola Hellenic, се обединиха около мисълта, че една от основните ценности на BI решенията е, че те могат да обединяват данни от различни и многобройни източници.

Конференцията на Balkan Services и Qlik Analyze that!“ се проведе в столичния Интер Експо Център. Освен презентации гостите имаха на разположение и практическа сесия, на която всеки можеше сам да се убеди във възможностите на Qlik Sense под ръководството на специалисти от родния интегратор.

Balkan Services: BI предоставя единна версия на истината

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас