Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
19 окт
2016
 
 

Qualcomm 5G: високи честоти, 5-гигабитова скорост

Qualcomm планира да достави т.нар. „5G модем“ през 2018 г.

4606 прочитания

5G мрежите ще бъдат 5 пъти по-бързи от най-бързата LTE технология чрез използването на най-високата честота, достъпна някога, твърди Qualcomm, която предостави плановете си за модемите от ново поколение.

Ericsson демонстрира потенциала на 5G мобилна технология, използвайки милиметрови честоти на своя щанд на Световния мобилен конгрес в Барселона 2016.

Модемът X50 няма да бъде доставен пред първата половина на 2018 г., а 5G мрежите едва л ще бъдат комерсиални преди 2020 г. Но Qualcomm ще има какво да разкаже за новата технология на събитието 4G/5G Summit в Хонконг, където ще обяви плановете си за гигабитовия LTE модем X16.

Прочетете още: Японската компания SoftBank купува ARM за $32 млрд.

X50 ще предложи скорост към клиента до 5Gbps, ако мрежите я поддържат, като използва милиметрови честоти и футуристични техники за насочване на сигналите към устройствата, показват слайдовете от презентацията на компанията.

Модемът X50 ще използва първоначално обхвата 28GHz, който е във фокуса на 5G разработките на Verizon 5G Technology Forum и Korea Telecom 5G Special Interest Group. Това е един няколкото милиметрови честотни обхвати, които вероятно ще бъдат използвани за 5G.

Клетъчните мрежи досега се изграждаха в диапазона под 6GHz, тъй като по-високите честоти обикновено не преминават лесно през обекти и имат малък обхват. Но през следващите години се очаква заделяне на повече честотни ресурси в милиметровия обхват. Qualcomm заяви, че X50 ще може да използва комбинация от 800MHz спектър, за разлика от модела X16, който използва до 80MHz канал.

Бъдещият модем ще разчита на няколко нови техники, за да върши работа. Ключовите инструменти са формиране на лъчи и проследяване на лъчи, чрез които клетката може да фокусира своя сигнал за достигна до конкретно мобилно устройство, а след това да следи това устройство при неговото преместване. Модемът X50 ще може да следи отражението на сигнала си от твърдите повърхности, за да заобикаля обектите, стоящи между клетката и потребителя.

Qualcomm очаква модемът X50 да бъде доставян на производители на системи в мострени количества от втората половина на следващата година. В съчетание с гигабитовите LTE модеми X50 ще създаде базата за двурежимни устройства 4G/5G. Смята се, че LTE и 5G ще съществуват съвместно в продължение на дълги години.

Междувременно LTE модемът X16 ще се появи в потребителски устройства през следващите месеци. Маршрутизаторът NetGear Mobile Router MR1100, мобилен хотспот, който предоставя Wi-Fi свързаност на потребител в движение, ще бъде продаван на австралийския оператор Telstra, обяви Qualcomm.

Компанията добави още, че модемът X16 ще бъде интегриран в нейния процесор от следващо поколение в клас Snapdragon 800, линията чипове на Qualcomm за мобилни устройства от високо клас.

Модемът X16 използва разнообразни техники за постигане на теоретично максимални скорости от 1Gbps. Тази скорост едва ли е постижима от крайния потребител в реални условия, но все пак е доста над сравнимите топ скорости на днешните LTE устройства.

Сред останалите неща той може да ползва много антени, за да създаде 4 потока от битове и може да комбинира няколко спектрални ресурса за създаването на „по-дебела тръба“ към клиента.

Една от техниките в X16 за създаване на тази дебела тръба е доста противоречива – тя е снабдена с технологията LTE-U (LTE-Unlicensed), която съчетава канали, използвани от Wi-Fi с лицензния спектър на оператора. Тя може да даде на мобилните потребители по-добра работа в LTE мрежи в натоварени райони, но някои поддръжници на Wi-Fi се притесняват, че тя може да навреди на WiFi изживяванията на други хора.

Редица тестове за съвместно съществуване, одобрени от двете страни през последния месец, трябва да предотвратят този негативен ефект. Но в редица страни, включително в Европа и Япония, LTE-U няма да бъде разрешена. Операторите се ориентират към LAA (Licensed Assisted Access), за да постигнат същия резултата. LAA предлага различни защити за вградената Wi-Fi връзка. В своите слайдове за конференцията 4G/5G Summit Qualcomm пише, че X16 поддържа LAA, но не се споменава LTE-U. Компанията потвърди , че модемът ще поддържа LTE-U.

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас